.

Els dos consellers d’ECP, amb la samarreta de denúncia

Ofensiva d‘En Comú Podem contra el masclisme al futbol i a l’esport en general. David contra Goliat? Desmantellar les estructures masclistes imbricades en el món de la pilota és l’objectiu de la formació progressista i s’ha visualitzat al darrer ple de l’Ajuntament de Tarragona, on els dos regidors d’ECP, Jordi Collado i Toni Carmona, hi han assistit amb un lema que s’ha fet famós d’ençà del petó no consentit de l’expresident de la RFEF, Luis Rubiales: Se Acabó, i un llistat d’homes acusats de vioació o abusos sexuals.

A banda de l’aspecte visual, el grup ha presentat una moció -la primera que es presenta a Tarragona i la primera que ECP presenta a Catalunya- per donar suport a la futbolista Jenni Hermoso i posar de relleu la importància del compliment de la llei d’igualtat en les estructures organitzatives dels clubs esportius en els quals l’ajuntament participa o aporta econòmicament. El ple de l’Ajuntament ha votat a favor de la moció, només s’hi ha mostrat en contra Vox. El PP, per boca de la seva portaveu, Mercè Martorell, ha donat suport “a totes les dones víctimes de violència sexual”. El triomf polític d’ECP no pot ser més clar.

Primera moció d’ECP a Catalunya

Jordi Collado, portaveu del grup, ha subratllat a Tots21 que la moció obre la porta que la resta de grups municipals de la formació a Catalunya que ho desitgin presentin aquest text, que ja serveix de base en ser Tarragona el primer plenari on es presenta.

La moció baixa al terreny tarragoní i demana als clubs i les federacions territorials que “revisin els plans d’igualtat” i s’acompleixi la Llei d’Igualtat. També “incrementar els requisits i les mesures de promoció de l’esport femení i de plans d’igualtat en les bases de les subvencions de l’Ajuntament”. D’una manera directa s’insta a la Federació Catalana de Futbol i a la delegació de Tarragona “a complir la Llei d’Igualtat en l’estructura organitzativa i òrgans directius”.

A Madrid, el diputat al Congrés per Tarragona d’ECP Fèlix Alonso sona com a possible membre de la Comissió d’Esports, on abordaria aquests casos. En tot cas, Sumar va en la mateixa línia de denúncia del masclisme a l’esport.

Les samarretes

D’altra banda, les samarretes #SEACABÓ són en suport a la campanya encetada per la selecció de futbol femení i amb un ampli suport social arrel dels Cas Rubiales.

Els noms que surten abans del # son noms d’homes que s’han vist involucrats en casos d’abús o agressió, a tots ells els uneix que mai no han entès que el seu comportament fos reprobable i que la societat els va dir prou.

*Weinstein:* «Me Too» és el nom d’un moviment iniciat de manera viral com a etiqueta en les xarxes socials. Va sorgir a l’octubre de 2017 per a denunciar l’agressió sexual i l’assetjament sexual, arran de les acusacions d’abús sexual contra el productor de cinema i executiu estatunidenc Harvey Weinstein.​​​ finalment va ser condemnat.

*Barona:* Juan Fernando Barona, periodista que va colpejar a la seva parella, va ser acusat de violència intrafamiliar: no va acceptar càrrecs. Un amic seu hi era present el dia dels fets, i també va negar els fets.

*Darthés:* «Mirá cómo nos ponemos» («#Miracomonosponemos» o «#Mirácómonosponemos») és el nom d’un moviment argentí iniciat de manera viral com a etiqueta en les xarxes socials, des del dia 11 de desembre de 2018 per a denunciar l’agressió sexual i l’assetjament sexual, arran de les acusacions d’abús sexual i violació contra l’actor Juan Darthés realitzades per l’actriu Thelma Fardin.

*Yamaguchi:* La reportera japonesa guanya el cas del #Metoo al biògraf de Shinzo Abe, Noriyuki Yamaguchi.
La Justícia del Japó condemna al famós periodista a indemnitzar a Shiori Ito, qui el va acusar de violació al 2017.

Jaume Garcia