.

El portaveu d'En Comú Podem Tarragona, Jordi Collado. Foto: Cedida

El portaveu d’En Comú Podem Tarragona, Jordi Collado. Foto: Cedida

En Comú Podem de Tarragona alerta que les extremes temperatures i la sequera crónica, combinades amb la manca de previsió estan posant en alt risc d’incendi l’Anella Verda i la massa boscosa de Tarragona i per tant suposa un risc molt alt per les famílies que viuen a la vora.

Des de la formació avisen que aquest dilluns es va decretar el nivell 3 del pla ALFA a diferents municipis del nostre entorn. El nivell 3 implica risc extrem o molt extrem d’incendi i té molt a veure amb les elevades temperatures que estem patint, així com l’alarmant sequera. També implica la suspensió de totes les activitats autoritzades a les zones d’alt risc. Per contra, a Tarragona, l’”Anella Verda està totalment desprotegida”, apunten.

Jordi Collado, portaveu de la formació, denuncia que en cas d’incendi en les condicions actuals, els serveis d’extinció probablement hauran de desallotjar centenars de famílies i fer un perímetre al voltant de l’incendi i deixar cremar el nostre patrimoni natural, ja que els seria pràcticament impossible extingir les flames abans no fos massa tard.

Collado culpabilitza al govern de la ciutat de manca de previsió. Assegura que no s’ha desbrossat per fer un perímetre de seguretat obligatori per llei, no s’ha fet campanya informativa al veïns i veïnes sobre com actuar en cas d’incendi, ni sobre els plans d’autoprotecció, així com la responsabilitat que tenen de mantenir correctament els terrenys privats. “Tampoc ha actuat l’Ajuntament, que recordem que té la responsabilitat subsidiària sobre els terrenys privats”, afegeix. “Aquest dilluns, en alerta màxima, es podia circular sense problema per l’Anella Verda, amb l’altíssim risc que això comporta”.

Collado també ha volgut denunciar que aquelles formacions que aposten per construir en la Budellera, avui són incapaces de protegir els veïns i veïnes que viuen als voltants de la massa forestal, com poden ser algunes zones de Sant Salvador, Boscos de Tarragona o Mas d’en Pastor entre d’altres. “Aquestes persones serien desallotjades immediatament i les seves propietats devastades per les flames, ja que no existeix cap perímetre de seguretat”, assegura el portaveu dels Comuns.

En Comú Podem Tarragona, durant la campanya electoral, va fer una declaració d’intencions respecte a la gestió dels espais naturals de la ciutat. “Tenim un patrimoni històric, però també tenim d’un de natural que hem de protegir com és l’Anella Verda. És per això que l’Anella no pot dependre de les minories i majories absolutes al ple municipals i ha de tenir una entitat jurídica pròpia”.

Amb aquesta idea va proposar dues opcions de protecció màxima per a l’Anella, la creació d’un parc natural o d’un parc agroforestal per blindar-la de qualsevol explotació en un futur i que dona peu a que qualsevol ciutadà pugui defensar-la de qualsevol agressió, als jutjats. Aquesta idea s’ha aplicat a llocs com el Mar Menor a Múrcia o el Parc del Yasuní a Ecuador. Amb aquesta cobertura, l’Anella Verda tindria dret a la seva evolució naturalment.

Brigades

Finalment, Collado aposta per la gestió de l’Anella Verda amb la creació d’una brigada potent que gestioni el bosc i converteix l’espai natural en un lloc envejable i segur. “No podem estar creuant els dits cada vegada que hi hagi risc d’incendi, un dia, potser serà massa tard”, conclou.

V.Tapias