.

El municipi d'Ascó, amb la central nuclear al fons. Foto: ACN

El municipi d'Ascó, amb la central nuclear al fons. Foto: ACN

Ecologistes en Acció ha vist en el discurs dels alcaldes dels municipis nuclears que han comparegut aquest dijous al Parlament el reconeixement, per la seva banda, de les mancances en matèria de seguretat que arrosseguen les centrals i que des de fa anys denuncia l’entitat. Argumenten que la proposta que l’impost sobre l’energia nuclear reverteixi també en la millora de la seguretat de les instal·lacions suposa admetre “que no són prou segures”. En aquest sentit, recorden que l’impost que es vol aprovar es la resposta de l’administració als “greus perjudicis de contaminació i perillositat” mentre les empreses que l’exploten se’n beneficien econòmicament.

“Aquesta mesura no és la resposta però significa el reconeixement dels problemes de la indústria nuclear. Gravar a l’activitat empresarial per què els diners tornin a l’empresa per sufragar els costos de seguretat als que estan obligats és, si més no, una burla a la societat”, apunten des d’Ecologistes en Acció en un comunicat, tot reclamant el tancament de les centrals.

Segons recorden, les zones nuclears catalanes, especialment l’àrea d’Ascó a la Ribera d’Ebre, pateixen una pèrdua de població constant i necessiten un pla de diversificació econòmica vinculat al tancament de les nuclears. “No té cap sentit amb les urgències econòmiques actuals, invertir en una activitat econòmica fracassada i que posa en joc el futur i seguretat de les poblacions quan s’està plantejant de forma absolutament irresponsablement allargar la vida de les nuclears durant 60 anys”, subratllen, tot recomanant als alcaldes “invertir els diners que actualment es gasten en despeses inútils i propagandístiques, en polítiques econòmiques que repercuteixin directament en la ciutadania de les seves poblacions”.

/* JS para menú plegable móvil Divi */