.

.

TOTS 21

Presentació de la llista de la CUP a la Selva del Camp. Foto: Cedida

Presentació de la llista de la CUP a la Selva del Camp. Foto: Cedida

Les candidatures cupaires de Valls i la Selva del Camp han hagut de fer canvis a les llistes per complir amb el requeriment de paritat de la Junta Electoral.  El passat divendres 28 d’abril les Juntes Electorals de Zona de Valls i Reus van comunicar irregularitats a les llistes de la Candidatura d’Unitat Popular de Valls i de la Selva del Camp.

El requeriment es va donar perquè no es complia el percentatge de candidats homes que marca l’article 44 bis de la Llei Orgànica del Règim Electoral General, que estableix que en municipis de més de 3.000 habitants s’ha de complir amb la representació mínima del 40% de cada sexe. Ambdues candidatures presentaven un percentatge més alt del 60% de dones i, per tal de poder concórrer els comicis, han hagut d’intercanviar dones de la candidatura amb homes suplents.

Els cupaires denuncien que “la Junta electoral no està compromesa amb el canvi social feminista. Assenyalem que caldria tenir en compte la interpretació històrica i ontològica sobre l’objecte de l’article de 44  bis de la LOREG, considerant que la seva motivació era la discriminació positiva per superar la infrarepresentació de le dones”.

Per a la CUP, les lleis de quotes haurien de garantir un mínim de representació de gènere, revertint la infrarepresentació d’aquelles que històricament no han pogut participar dels espais de decisió política. “En cap cas poden posar límits a la presència de dones o de candidates que no es reconeguin com a homes”, apunten.

Segons els anticapitalistes, aquesta interpretació de la llei és un “exemple més de les limitacions de mesures feministes buides, que perden de vista l’objectiu inicial i perden de vista la realitat, que a les institucions  les dones continuen infrarepresentades, deixant de banda que segueixen sent els homes qui ocupen el centres de poder, dins i fora els partits; dins i fora les institucions”.