.

Moment de la sortida de l'alcalde, detingut, de l'Ajuntament. Foto: Tarragona21

L’alcalde de Torredembarra, Daniel Masagué, ha sortit a les 23:22 minuts de l’Ajuntament detingut per la Guàrdia Civil després d’haver presenciat l’escorcoll del seu despatx durant més de 13 hores de durada i que ha començat sobre les 14 hores. Masagué ha abandonat les dependències municipals enmig d’una forta escridassada per part del centenar de veïns que l’esperaven a la sortida.

Està previst que l’operació policial continuï amb el registre del domicili del batlle torrenc fins ben entrada la matinada. L’operació d’aquest dijous s’ha saldat amb la detenció de sis regidors del govern, del propi alcalde i d’un empresari local, als quals s’acusa de diversos delictes contra l’administració pública. Tres dels arrestats ja han prestat declaració als jutjats del Vendrell i la resta ho faran aquest divendres.

Desenes de veïns s’han mantingut fins ben entrada la nit d’aquest dijous a les proximitats de l’Ajuntament de Torredembarra. Molts s’han concentrat davant la porta principal, a la plaça del Castell, i uns altres ho han fet en una entrada lateral per on se sospitava que finalment podia produir-se la sortida del batlle. Cap a un quart de dotze de la nit els agents han començat a treure nombroses caixes de l’accés principal i, finalment, n’ha sortit el batlle, Daniel Masagué, amb un rostre seriós i amb signes d’esgotament.

La Guàrdia Civil ha estat tot el dia escorcollant les dependències de l’Ajuntament de Torredembarra després que al voltant de les 9:30 hores del matí comencés l’escorcoll de documentació requerida pel Jutjat número 1 del Vendrell i la posterior detenció de sis regidors i d’un empresari.

L’alcalde ha col·laborat en l’escorcoll al seu despatx, que s’ha iniciat al voltant de les dues de la tarda.

Mentrestant, els regidors de la junta de govern detinguts es troben incomunicats en cel·les a la Comandància de la Guàrdia Civil de Tarragona. Finalment, a última hora de la tarda ha estat detingut el regidor Pere Font, informa ACN. La Guàrdia Civil ha trigat gairebé tot el dia a localitzar-lo. Font ja no és membre de la junta de govern però ho va ser en el període investigat pel jutge.

El cas judicial

Tots ells han estat detinguts per presumptes delictes contra l’administració pública, com ara blanqueig de capitals, malversació de fons públics i tràfic d’influències, tot i que encara es desconeixen els càrrecs que s’imputen a cadascun d’ells. Tres dels detinguts han passat a disposició judicial al Vendrell durant aquest dijous al vespre, mentre que la resta està previst que ho facin durant aquest divendres i que passin la nit a la Comandància de la Guàrdia Civil a Tarragona. D’altra banda, a més de l’escorcoll de l’Ajuntament, la Guàrdia Civil també ha registrat un bar, la seu de l’empresa constructora Teyco a Barcelona i el mateix domicili de l’alcalde.

Segons han apuntat fonts properes a la investigació, una de les branques del cas estaria relacionada amb la contractació de l’empresa consultora Efial, dedicada a l’assessorament en matèria urbanística i administrativa. El secretari municipal i el PSC ja van denunciar davant l’Oficina Antifrau la contractació d’aquesta firma a raó d’uns 18.000 euros al mes. Es dóna el cas que la contractació d’aquesta consultora per part de societats urbanístiques municipals d’ajuntaments com l’Ametlla de Mar (Baix Ebre) i Ascó (Ribera d’Ebre) per suposades irregularitats en l’adjudicació de contractes públics també està sent objecte d’investigació per part dels jutjats de Tortosa i Gandesa.

De fet, hauria rebut l’adjudicació de dos contractes entre 2010 i 2012, valorats en 465.000 i 396.000 euros respectivament, en concepte de treballs d’assistència econòmica-financera, comptable i tributària, per a l’execució de projectes urbanístics públic-privats per part de la societat urbanística de l’Ajuntament de l’Ametlla de Mar, la Cala Gestió. Els jutjats de Tortosa investiguen la suposada incompatibilitat derivada del fet que el gerent d’Efial, Antonio Martos, compatibilitzava el seu càrrec amb el de gerent de la Cala Gestió.

D’altra banda, pel que fa a l’empresa Teyco, la seu barcelonina de la qual també ha estat objecte de l’escorcoll policial, s’estarien investigant possibles irregularitats en la construcció de l’aparcament dels Filadors. L’oposició havia denunciat que les obres del pàrquing s’havien encarit un 50% i haurien estat adjudicades, presumptament, a dit.

Imatge de la manifestació organitzada aquesta tarda per la CUP contra la corrrupció

D’altra banda, a la plaça de l’Ajuntament més d’un centenar de persones s’han concentrat amb pancartes i crits en contra de l’alcalde, Daniel Massagué, i rebutjant la corrupció. A primera hora del vespre l’expectació era gran entre els veïns que també esperen que acabi la investigació al despatx de l’alcalde.