.

.

TOTS 21

Imatge de l’actuació policial de dissabte passat. Fotos: Cedides

Els Mossos d’Esquadra van detenir dos joves de 18 i de 24 anys el passat dissabte a Reus després de tot un dia de baralles entre els okupants del primer pis del número 8 del carrer Baix del Carme i un altre grup d’okupes. Un d’ells ho va ser pels càrrecs de lesions i l’altre per un d’atemptat a agents i desordres públics. El president de l’Associació de Veïns L’Harmonia, Josep Machado, ha explicat aquest dilluns a Tots21 que «si la pluja ens ho permet avui tapiarem la porta d’accés al carrer, la del primer pis i els balcons. I la propietat no sembla disposada a actuar».

El primer avís el va rebre la Guàrdia Urbana poc abans de les 14 hores, alertada pels veïns. Segons Machado, «la baralla va començar entre els okupes del primer pis i un altre okupa del carrer Closa de Freixes, que té dos fills i no és conflictiu». Els aldarulls es van reproduir a la tarda. En aquest segon episodi els Mossos, que van rebre l’avís a les 18:45, es van personar al lloc coneixedors ja dels fets ocorreguts el migdia. En arribar es van trobar vidres a terra, restes d’una nova baralla entre els okupes de dins i un altre grup que volia accedir a la vivenda (segons els veïns consultats), i van procedir a la identificació d’un jove. En aquest moment un dels okupants del pis va sortir al carrer i el va amenaçar. Davant d’aquesta reacció, els Mossos van entrar al primer pis (que no té porta) i es van trobar quatre persones sota els efectes d’alguna substància, identificant-los a tots ells. Posteriorment, el grup va baixar al carrer i va insultar agents i veïns. L’agent de la policia catalana que intentava calmar al més exaltat va veure com l’intentava agredir i va ser detingut. En aquell moment, un amic seu arribava i, enmig d’insults, intentava evitar-ho a cops de puny. També va ser detingut.

La situació als voltants d’aquest barri, que té més de 200 vivendes buides, té moltes derivades. I una d’elles correspon a un habitatge del carrer Sant Antoni, que va veure com ja fa uns mesos es cremava el seu quadre elèctric per la manipulació d’uns okupes. «La vivenda està encara precintada perquè l’informe del pèrit municipal diu que no s’hi pot entrar», afirma Machado. «I com a conseqüència, hi ha quatre persones que no hi poden viure. Entre elles la secretària de l’associació, que viu amb els seus pares, un noi que va acabar vivint amb una furgoneta i que vam aconseguir que AMERSAM no li cobrés estacionament, i un matrimoni que es va comprar un pis per entrar-hi a viure i que encara està esperant». De fet, «aquests darrers dies han intentar entrar okupes tant en aquest habitatge com en un que hi ha davant, on vam acabar instal·lant una porta antipànic. Estan les 24 hores al dia vigilant i es concentren a la zona blava per després entrar als pisos», afirma Machado.

Per tot plegat, Machado demana «l’elaboració per part de l’Ajuntament d’un protocol que obligui els bancs a prendre mesures efectives antiokupes en els edificis que són de la seva propietat».

J.S.