.

Els etarres detinguts,  Juan Jesús Narváez Goñi, àlies 'Pajas', i Itziar Alberdi Uranga, àlies 'Maria'

Els etarres detinguts, Juan Jesús Narváez Goñi, àlies 'Pajas', i Itziar Alberdi Uranga, àlies 'Maria'

La policia espanyola i les autoritats mexicanes han detingut a Mèxic els etarres Juan Jesús Narváez Goñi, àlies ‘Pajas’, i Itziar Alberdi Uranga, àlies ‘Maria’, a qui considera els membres d’ETA reclamats per la justícia amb més nombre d’assassinats comesos. Entre altres llocs, van tenir base a Tarragona als anys 90.

Segons fonts del ministeri d’Interior, les detencions s’han dut a terme a les 4.00 hores de diumenge a la localitat mexicana de Puerto Vallarta, a l’estat de Jalisco, en una operació conjunta de la Comissaria General d’Informació de la Policia i el Centre d’Investigació i Seguretat Nacional (CISEN) de Mèxic.

Els dos etarres, que feia 20 anys que eren en parador desconegut, van formar part del comando d’alliberats EKAITZ, que va cometre 18 assassinats en un sol any.

Després de la seva detenció, s’ha comprovat que no pertanyien al col·lectiu obert de refugiats d’ETA, sinó que estaven integrats dins l’anomenat col·lectiu tancat i que vivien en la clandestinitat, ha informat Interior en un comunicat.

A principis dels anys vuitanta, Narváez Goñi, que ha estat reclamat per la justícia en deu ocasions, va ser integrant del comando legal X-1, que va col·laborar amb el “comando d’alliberats Nafarroa” en la comissió de diversos assassinats i que va acabar amb la vida d’un agent de la policia i d’un capità de la Guàrdia Civil a Pamplona.

A l’abril de 1987 i, després de passar a la clandestinitat, va ser detingut a Marsella (França) i expulsat a Espanya, on va ingressar a la presó.

El març de l’any següent, després de sortir de la presó, es va tornar a incorporar a les estructures clandestines d’ETA.

Alberdi Uranga, reclamada per la justícia en set ocasions, va passar a la clandestinitat el novembre del 1986, després de l’alliberament de l’industrial alabès segrestat Lucio Aginadle.

Això va suposar la desarticulació del comando Araba per al qual Alberdi feia tasques de suport i infraestructura.

El 1990, tots dos detinguts van passar a integrar el “comando d’alliberats EKAITZ”, liderat per José Luis Urrosolo Sistiaga, amb infraestructura a Barcelona, Tarragona, Saragossa i València. Aquest grup armat tenia instruccions d’atemptar a la costa mediterrània per boicotejar els Jocs Olímpics de Barcelona 92.

Fins a la desarticulació del comando, el 21 de març de 1992 i en només un any, va cometre nombrosos atemptats amb explosius i armes de foc, amb el resultat de 18 assassinats i nombrosos ferits greus.

/* JS para menú plegable móvil Divi */