.

Part del grup de dones, amb l’artista Francisco Benítez. Foto: Tots21

Un grup de 25 dones de Constantí estan confegint una enorme coberta de llana per decorar un arbre de Nadal, que presidirà la plaça de l’església del poble a partir del 18 de desembre. La idea, sorgida des de la regidoria de Cultura de l’Ajuntament, que comanda Dolors Fortuny, ha arrelat entre les dones i des de meitats d’octubre s’ha format un grup de voluntàries que treballen gairebé cada dia per tenir enllestida l’obra.

Es tracta d’una composició formada per 580 aplicacions -peces petites de llana, fetes totes amb ganxet- que cobriran una estructura metàl.lica de sis metres d’alçada, tres metres de base i tres peces superposades, un arbre que té forma troncocònica i que sorgirà de les mans de l’artista tarragoní Francisco Benítez, que ja l’està treballant. Les peces de ganxet són de diversos colors a partir del verd.

Benítez va treballar a PortAventura: va ser el responsable de la tematització del parc. Entre les seves creacions figura construir les falses roques dels turons i muntanyetes que hi ha, o crear entorns naturals amb canya de bambú o carbasses fetes amb fibra de vidre. A Constantí també té feina feta en el camp artístic, com una reproducció de Centcelles situada en una de les entrades del poble o la creació del mural del Seguici popular.

Entre les participants en aquesta tasca nadalenca es troba el Grup Retalls de Constantí, el col.lectiu femení conegut per les seves creacions que ve realitzant des de fa dos anys, com foren les borrasses que cobriren el carrer Major per la Festa Major o les decoracions de la diada de sant Jordi. Fàtima Torrens i la seva germana Assumpció ens expliquen que les dones fan les peces a casa seva i es reuneixen a l’edifici de la biblioteca municipal per ensamblar-les. “Ara, acostant-se la data de lliurament, ens veiem més sovint, gairebé cada dia”, apunten.

Ens trobem amb elles la tarda del dimarts, 21 de novembre, quan un bon grup de cosidores es troba fent la feina d’unir les aplicacions. En aquell moment arriba l’artista. Francisco Benítez les encomana més feina: “la coberta ha d’estar llesta el 5 de desembre”, diu. Ell se l’endurà l’endemà per preparar-ho tot. Benítez destaca a Tots21 que l’arbre estarà il.luminat.

No només fan la coberta de roba de l’arbre de Nadal. Les cosidores també hi afegiran estrelles nadalenques i petites casetes amb minúscules finestres des d’on sortirà la llum de la il.luminació de l’arbre. “Farà molt bon efecte”, diu la Maria Rosa Franquès, una de les voluntàries que confegeix les casetes.

L’arbre de Nadal decorat amb roba és una de les novetats d’aquest Nadal a Constantí, que també comptarà amb un pessebre amb la participació dels nois i noies que fan Catequesi, i altres activitats que s’aniran anunciant, subratlla la regidora de Cultura.

Jaume Garcia