.

Dixquímics, l’associació que gestiona la infraestructura de canonades de Distribució per Xarxa de Productes Químics, ha celebrat avui el 25è aniversari de la seva posada en marxa. A l’acte, que ha tingut lloc a les instal·lacions de Dixquímics, al Port de Tarragona, més de 120 convidats han fet un viatge simbòlic amb metro, conduït pel periodista Helder Moya. Diverses autoritats, representants de la societat i persones lligades al rack han estat entrevistades en una estació de metro simulada.

El Rack Dixquímics, que compta amb més de 4.700 metres de longitud i tres pisos de anonades, garanteix el transport bidireccional de substàncies químiques de manera segura i sostenible des del Port de Tarragona fins al Clúster petroquímic. “El creixement que ha tingut el port al llarg d’aquests anys, fins al punt de convertir-se en un referent, no es podria afrontar sense el Rack Dixquímics”, explica Saül Garreta, President del Port de Tarragona.

Aquesta infraestructura, que va ser pionera mundialment fa 25 anys, permet el transport fluid, ràpid i eficient de productes químics i suposa una gran disminución del volum de transport de matèries primeres i productes per carretera, cosa que comporta un increment de la seguretat i una reducció de l’impacte ambiental. El Rack Dixquímics implica la circulació de 85.000 camions menys a l’any per les carreteres del Camp de Tarragona, així com una reducción significativa de l’emissió de gasos amb efecte d’hivernacle a l’atmosfera: més de 280 tones de CO2.

“Aquestes xifres augmentaran amb les obres d’ampliació del rack que s’han iniciat aquest any. La infraestructura comptarà amb un quart nivell de canonades, que permetrà augmentar el volum de transport de productes químics entre el polígon i el port de Tarragona”, ha subratllat Daniel Montserrat, Gerent de Dixquímics.