.

.

TOTS 21


Les quatre colles locals han aixecat 17 pilars de quatre de forma coordinada en un acte sense públic. Foto: Àlex Recolons

Dos anys després, la plaça de les Cols de Tarragona ha tornat a vibrar amb els castells per Sant Magí amb una diada atípica però molt emotiva. Seguint l’exemple de Valls, les quatre colles locals han aixecat de forma simultània 17 pilars de quatre de forma coordinada, aconseguint carregar-los i descarregar-los tots malgrat la llarga inactivitat de les colles. En un acte tancat al públic, les colles han entrat puntuals poc abans de les 12 del migdia a plaça en grups bombolla de 25 persones i un cop descarregats els pilars han marxat de la plaça ràpidament. L’alcalde de Tarragona, Pau Ricomà, ha ha assegurat que el d’avui ha estat un dia emocionant, de “llagrimeta”, que deixa entreveure “la llum al final del túnel”.

Aquesta atípica diada de Sant Magí ha començat puntualment poc abans de les 12 del migdia amb les colles entrant a plaça acompanyades d’una fina pluja que s’ha mantingut durant tot l’acte, que no ha superat el quart d’hora de durada.

En funció dels assajos fets i el nombre de castellers disponibles, les colles han aixecat més o menys pilars. Així, la Colla Jove Xiquets de Tarragona n’ha fet 6, els Xiquets de Tarragona 5, els Castellers de Sant Pere i Sant Pau 4 i els Xiquets del Serrallo dos més. Tots s’han carregat i descarregat sense incidents i d’una manera molt coordinada.

L’alcalde de Tarragona, Pau Ricomà, ha destacat que l’organització de la diada ha estat “perfecte”, amb molta puntualitat, les colles respectant les mesures de seguretat i amb “moltes camises” a plaça, el que pel batlle demostra que “hi han moltes ganes de castells”. “Hem demostrat com fem les coses a Tarragona”, ha assenyalat.

Els caps de colla de les quatre formacions també s’han mostrat molt satisfets i emocionats per com ha anat l’acte. David Lobo, cap de colla de Sant Pere i Sant Pau, ha destacat que s’ha pogut fer sense cap “privilegi” per les colles tarragonines que han demostrat, assegura, que es poden fer castells de forma segura, respectant les limitacions imposades per la pandèmia i sense deixar ningú enrere. Una fórmula, emfatitza, que fa pensar que en el curt termini, per exemple per Santa Tecla, es puguin plantejar fer coses “més ambicioses”.

Els responsables de les colles han reconegut també que després de tants mesos parats hi havia nervis i incertesa. Amb tot, han celebrat el resultat final i que “per fi”, tot i les limitacions, els castells hagin tornat. Alfredo Gómez, cap de colla dels Xiquets de Tarragona, ha destacat que tot i els pocs assajos ha vist bé la colla i que estan preparats per tornar a fer castells com “els d’abans” en poc temps.

Gómez ha afegit que la d’avui ha estat una jornada “molt emotiva” però que encara “no hi ha res a celebrar” perquè molta gent no hi ha pogut ser i d’altres estan lluitant contra la covid-19 als hospitals o no l’han pogut superar.

Per últim, Jordi Alomà, cap de colla de la Jove de Tarragona, ha posat en valor que la tornada dels castells ha demostrat la unió de les colles de Tarragona i que suposa una “clariana” i “dona esperances” per tornar quan bans millor a la normalitat.

Àlex Recolons