.

Un vehicle de la Guàrdia Civil

La Guàrdia Civil ha detingut a Cuenca 35 persones i n’ha imputat 15 més, que realitzaven estafes comercials a través de la coneguda com ”estafa del Nazareno”. Aquestes estafes es feien a diferents empreses d’arreu de l’Estat, d’entre les quals n’hi ha de Lleida i Tarragona.

Consisteix en simular ser empresaris d’un sector determinat i realitzar comandes que posteriorment es pagaven de forma puntual amb la finalitat de guanyar-se la confiança del proveïdor. Una vegada obtinguda aquesta amistat, es feia una comanda superior que mai s’arribava a abonar i posteriorment posaven a la venda el que s’havia demanat a un preu inferior al mercat, a través d’empreses receptadores.

Les condicions de pagament que estipulaven eren de 30, 60 o 90 dies amb la finalitat de disposar de temps suficient per estafar al major nombre d’empreses possibles i vendre la mercaderia al menor cost a les empreses receptadores, sense abonar res a qui els ho havia venut. Mitjançant aquest sistema, els estafadors van obtenir guanys superiors als 2 milions d’euros, tot i que el total estafat encara s’ha de determinar.

Als detinguts se’ls imputa els delictes d’estafa, blanqueig de capitals, receptació, delictes societaris, falsificació de documents i pertinença a banda criminal, entre d’altres. S’han aclarit un total de 16 fets delictius que han afectat a empreses de 38 províncies de pràcticament totes els comunitats autònomes. S’ha intervingut abundant documentació, equips informàtics, telèfons mòbils, un vehicle, vins, licors, embotits i olis.

L’operació continua obert, per la qual cosa, la Guàrdia Civil no descarta fer més detencions. De les diligències se n’ha fet càrrec l’Audiència Nacional i la mercaderia recuperada ha estat retornada a les empreses estafades.