.

Una de les fotos de la Legió Còndor trobades en un mercadet de Londres. Foto: URV

Una de les fotos de la Legió Còndor trobades en un mercadet de Londres. Foto: URV

Una història de pel·lícula, amb la participació d’un catedràtic de la URV i la Guerra Civil com a rerefons. John Knowles, un col·leccionista anglès aficionat a la història, va trobar fa un any en un mercadet de carrer a Londres diverses llaunes que contenien rotlles antics de fotografia de 35 mil·límetres. Es va adonar que les imatges corresponien a la Guerra Civil Espanyola i hi va identificar oficials alemanys. Es va posar en contacte amb un expert en la matèria, el catedràtic d’Història Contemporània de la Universitat Rovira i Virgili Joan Maria Thomàs, que va verificar que eren fotografies de la Legió Còndor, l’aviació alemanya responsable, entre d’altres, del bombardeig a Guernica, i li va aconsellar que, per la seva importància històrica, les donés al Centre Documental de la Memòria Històrica, depenent del Ministeri de Cultura.

“Són fotografies importants perquè són poc habituals, de la vida quotidiana, de moments d’esbarjo i descans de membres de la Legió Còndor durant la Guerra Civil”, explica Joan Maria Thomàs. És un altre punt de vista, una mirada més àmplia, de la participació de l’aviació de Hitler durant el conflicte. N’hi ha al voltant de 200 i pertanyien a un executiu de banca alemany expatriat a Anglaterra, avi de la persona que les va vendre a John Knowles per uns 40 euros. Una persona amb la qual Knowles no ha pogut tornar a contactar.

Joan Maria Thomàs, catedràtic d’Història Contemporània de la URV. Foto: URV

Joan Maria Thomàs, catedràtic d’Història Contemporània de la URV. Foto: URV

De totes maneres, no se sap qui les va fer ni amb quin motiu, i això és precisament el que ara s’està investigant i que s’espera determinar. Les imatges estan sent actualment processades al Centre Documental de la Memòria Històrica, on van arribar recentment per valisa diplomàtica des de l’ambaixada espanyola a Londres, que va organitzar la trobada amb Knowles i amb qui van escenificar la donació. El fet de tractar-se d’un material sensible, i de gran importància històrica, impossibilitava un enviament ordinari dels rodets.

De fet, Knowles va contactar primer amb la historiadora alemanya Stefanie Schüler-Springorum, especialista en la Guerra Civil i la Legió Còndor, que li va aconsellar que parlés amb Thomàs, que ha fet molta recerca en aquests àmbits. El catedràtic de la URV li va demanar també que n’informés al Museu per la Pau de Guernica i al Memorial Democràtic de Catalunya. Joan Maria Thomàs prepara un podcast amb imatges sobre aquesta història que estarà disponible a la web del Virtual Museum of Spanish Civil War, amb el qual col·labora.

Una altra de les fotografies inèdites de la Legió Còndor. Foto: URV

Una altra de les fotografies inèdites de la Legió Còndor. Foto: URV

Entre les fotografies n’hi ha en què es veuen oficials fent visites turístiques, parlant amb comandaments espanyols i fent temps al quarter general, però algunes són més bèl·liques, com les que mostren les destrosses a la localitat aragonesa de Belchite, avions i fins i tot un submarí. Sembla evident que les fotografies no són fetes per un professional, ja que n’hi ha de desenfocades i mal enquadrades, i no es descarta que els oficials alemanys s’anessin passant una càmera de què disposaven, cosa poc habitual a l’època i en aquests contextos. Però són precisament aquestes circumstàncies el que donen valor a aquests testimonis gràfics.