.

.

TOTS 21

Sonia Fernández-Veledo i Xavier Avilés. Foto: URV

El càncer de cap i coll engloba aquells tumors que es localitzen a la boca, la faringe, la laringe i les glàndules salivals. Concretament, el carcinoma escatós de cap i coll representa el cinquè tumor més freqüent al món i està relacionat amb el consum de tabac, alcohol i la infecció pel virus del papil·loma humà. Aquest càncer té un comportament agressiu, amb mal pronòstic en estadis avançats. El tractament d’aquests tumors pot incloure la radioteràpia la quimioteràpica i la cirurgia complexa, amb resposta variable segons cada persona.

Per aquests motius, el mal i de cada pacient. Tenir aquestes eines salva vides i estalvia efectes secundaris dels tractaments, ja pronòstic i la resposta variable al tractament, és de vital importància trobar marcadors per al diagnòstic precoç que no sigui invasiu i per poder predir quin tumor necessitarà tractaments més agressius, es a dir, personalitzar el tractament segons les característiques de cada tumor que seleccionem quin és el millor.

L’estudi ha estat publicat recentment a la revista internacional Cancers i es tracta del primer estudi que ha identificat un marcador del comportament metabòlic tumoral important pel desenvolupament i agressivitat dels tumors. Ha estat liderat per l’investigador Francesc Xavier Avilés-Jurado, especialista en otorinolaringologia i cirurgia de cap i coll de l’Hospital Clínic i investigador de l’IDIBAPS, i la investigadora Sonia Fernández-Veledo, especialista en metabolisme i codirectora del Grup DIAMET de l’Institut d’Investigació Sanitària Pere Virgili (IISPV-CERCA)-URV-HJ23-CIBERDEM. Aquest treball ha sigut fruit de la col·laboració científica de diferents investigadors com Ximena Terra investigadora del grup MoBioFood de la Universitat Rovira i Virgili (URV) i Victòria Ceperuelo-Mallafré, investigadora del grup DIAMET.

Sonia Fernández-Veledo explica que aquest estudi “confirma que les alteracions metabòliques del tumor també es reflecteixen a nivell sistèmic. Això vol dir que existeixen metabolits, com per exemple el succinat  (principal focus d’aquest estudi), que ens poden servir de biomarcadors de progressió tumoral”. Xavier Avilés-Jurado, autor corresponsable de l treball afegeix que l’estudi d’aquest marcador” marcador ens pot ajudar molt alhora de plantejar tractaments als nostres pacients, que en moltes ocasions tenen conseqüències molt importants. Conèixer millor el càncer ens ajuda a combatre’l”. Destaca els avanços en la biòpsia líquida, “és a dir, que amb una mostra de sang veurem si el tumor té unes característiques més agressives. En definitiva, avancem cap a la medicina personalitzada en càncer “.

Ximena Tierra investigadora del grup MoBioFood de la Universitat Rovira i Virgili explica que poder predir com respondrà un tumor a un determinat tractament abans d’aplicar-lo “permetrà una medicina oncològica més personalitzada, estalviant sotmetre al pacient a tractaments molt agressius però no efectius, evitant així el seu patiment i també maximitzant els recursos sanitaris. Aquest és l’objectiu de la nostra línia de recerca”

Han participat en aquest treball diversos professionals sanitaris, com Joan Carles Flores i Carla Merma de l’Hospital Universitari de Tarragona Joan XXIII (HJ23),  Ramon Bosch i Marylene Lejeune de l’Hospital de Tortosa Verge de la Cinta, Isabel Vilaseca de l’Hospital Clínic, Xavier León de l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau i el Dr. Gumà de l´Hospital Universitari Sant Joan de Reus entre d’altres. Aquesta és una línia d’investigació liderada per l’investigador Avilés-Jurado i està finançada per l’Asociación Española Contra el Cáncer i de l’Instituto de Salud Carlos III.

Redacció