.

Captura de vídeo de l'operació de la Policia Nacional.

Captura de vídeo de l’operació de la Policia Nacional.

Agents de Policia Nacional han desarticulat un clan familiar dedicat a conrear marihuana, així com al minat de criptomonedes, en diversos domicilis situats al Vendrell i La Bisbal del Penedès. S’han detingut un total de 9 persones, a les quals se’ls imputen els delictes de Pertinença a Grup Criminal, Tinença Il·lícita d’Armes, Contra la Salut Pública i Defraudació de fluids elèctrics i anàlegs.

El passat 30 d’agost es va dur a terme l’explotació de la investigació on es va detenir a nou persones implicades en els fets, els qui, adoptant diferents rols dins del repartiment de funcions característic d’aquests clans, regentaven tant la plantació de marihuana com la “granja” de criptomonedes.

Durant els registres es van aprehendre un total de 1.647 plantes, es va intervenir una màquina destinada a la mineria de criptomonedes, valorada en uns 12.000 euros, diversa maquinària i utensilis utilitzats per a la materialització dels il·lícits penals, com a ventiladors, transformadors, ‘splits’ d’aire condicionat, reguladors de temperatura, unitats d’aire condicionat exterior, llums de led, filtres de carboni, extractors; tot això valorat entorn dels 26.000 euros.

Fruit dels registres domiciliaris, també s’intervenen m 24.000 joies d’or, amb un pes pròxim als 200 grams i un valor de més de 9.000 euros, així com un vehicle d’alta gamma valorat en uns 85.000 euros.

Destacar, així mateix, la perillositat del clan familiar, el que pot ser constatat objectivament si s’atén el fet que durant els registres s’intervenen també una pistola semiautomàtica, un revòlver, una pistola d’aire comprimit, així com una pistola llançadora i diverses armes blanques.

Fruit de les primeres gestions de recerca, que van començar a principis del passat mes de maig, es va tenir coneixement a través de les vies de cooperació i col·laboració establertes entre els diferents cossos policials que operen en el nostre territori; es va rebre una informació procedent de la Unitat de Suport Policial (USP) del Vendrell, indicant la possible existència d’una plantació tipus indoor a la localitat del Vendrell gestionada per un clan amb una acusada organització de tipus familiar.

Després de comprovar la veracitat de la informació i, realitzades les necessàries diligències de recerca, la Unitat Contra la Delinqüència i el Crim Organitzat de la Brigada Provincial de Policia Judicial de Tarragona va poder estrenys el cercle entorn del clan familiar i localitzar el total dels cinc domicilis en els quals s’estava duent a terme l’activitat criminal.

Per a poder certificar l’existència de l’il·lícit penal es van realitzar, així mateix, diversos mesuraments del subministrament elèctric en els cinc immobles per tècnics d’una companyia elèctrica, el que va llançar unes xifres d’amperatge anormalment elevades.

A més de la UDYCO de la B.P.P.J. de Tarragona, anteriorment esmentada, en aquesta operació han intervingut la Brigada de Policia Científica, també d’aquesta província, així com el Grup d’Operacions Especials, la Unitat d’Intervenció Policial i la Unitat de Sistemes Especials de la Prefectura Superior de Policia de Catalunya, així com el GRECO, Costa del Sol.

Per aquests fets és competent el Jutjat de Primera Instància i Instrucció núm. 5 del Vendrell, a la disposició del qual van passar els nou detinguts.

V.Tapias