.

.

TOTS 21

Lladre i vítctima, durant un robatori en una àrea de descans

Agents dels Mossos d’Esquadra han desarticulat un grup criminal que furtava a turistes a les àrees de servei de l’AP-7, C-31 i l’Aeroport de Prat. La matinada de dilluns 8 de juliol es va dur a terme un operatiu policial a Barcelona que va culminar amb la detenció dels responsables del grup, quatre homes d’origen serbi i kosovar d’entre 40 i 50 anys.

La investigació es va iniciar fa dos mesos a partir de diverses denúncies i identificacions policials. Les gestions dels investigadors van permetre identificar un grup de persones d’origen serbi i kosovar especialitzats en cometre furts a turistes de forma habitual i reiterada. Actuaven a l’aeroport de Barcelona i a les autopistes catalanes amb l’objectiu de diversificar el lloc on delinquien per dificultar la seva localització. Aquest fet va comportar la creació d’un equip conjunt format per investigadors dels mossos de l’Àrea de Seguretat Aeroportuària i de la Unitat Operativa de Mobilitat, encarregats de la seguretat a l’aeroport i a les autopistes catalanes.

El grup estava format per quatre membres molt estables i amb unes funcions ben determinades, però es nodria d’altres membres de forma puntual per cometre els fets quan requerien de més infraestructura.

El modus operandi utilitzat pels autors multirreincidents consistia en distreure les víctimes i sostreure’ls els seus efectes personals. En funció del lloc on actuaven adaptaven la seva manera diferent d’actuar:

– Àrees de servei del les autopistes: Un membre del grup distreu a la víctima mentre està reposant a l’àrea de servei o descans i mentrestant l’altre aprofita que el vehicle no està tancat amb clau per obrir unes de les portes posteriors i sostreure la bossa de mà o efectes personals. El tercer membre espera amb el vehicle en marxa a una distància prudencial i, quan s’ha perpetrat el furt els recull i abandonen el lloc de forma ràpida.

– Aparcaments de l’aeroport: Els autors actuen als aparcaments o la zona de recollida de vehicles de lloguer. Mentre les víctimes estan inspeccionant el seu vehicle de lloguer o carregant les maletes, un dels autors distreu a la víctima mentre un altre autor aprofita que el vehicle no està tancat amb clau per obrir unes de les portes posteriors i sostreure la bossa de mà o altres efectes personals. El tercer membre espera amb el vehicle en marxa a una distància prudencial i, quan s’ha perpetrat el furt els recull i abandonen el lloc de forma ràpida.

– Gasolinera: Mentre la víctima està omplint de benzina el vehicle, l’autor aprofita que les portes d’aquest no estan tancades amb clau per sostreure la bossa de mà o efectes personals. El segon autor vigila l’entorn i si cal actua per distreure la víctima. El tercer membre espera amb el vehicle en marxa a una distància prudencial i quan s’ha perpetrat el furt els recull i abandonen el lloc de forma ràpida

Diferents tasques

Cada membre del grup desenvolupava unes funcions: un d’ells es dedicava a proporcionar els vehicle emprats per delinquir i els conduïa de forma habitual. Els altres dos intercanviaven el rol de distreure la víctima i el de sostreure els efectes de forma intermitent.

Fins ara, els investigadors han pogut relacionar-los amb nou fets comesos en els gairebé dos mesos que ha durat la investigació tot i que no es descarta que estiguin implicats en més de furts. Fins ara, s’ha pogut acreditar que haurien obtingut més de 10.000 euros de benefici en metàl·lic, divisa estrangera i objectes de valor com joies, bosses de mà de marques de renom o electrònica.

Un dels investigats té en vigor una ordre d’allunyament de l’Autopista AP-7 emesa per un jutjat a partir d’una investigació anterior que ja el relacionava amb aquest tipus de furts especialitzats. D’aquesta manera , el detingut hauria trencat aquesta ordre ja que se’l relaciona amb un furt a l’AP-7. Cal tenir en compte que habitualment aquesta mesura judicial és respectada pels investigats en la majoria dels casos ja que els pot comportar pena de presó.

Durant aquest temps, els investigadors han acreditat que els quatre detinguts tenen un grau d’especialització molt elevat, perfeccionat al llarg dels anys. També actuaven i es coordinaven amb altres delinqüents habituals. Escollien víctimes d’origen estranger, per les grans quantitats de diners que acostumen a portar.

Els detinguts van passar a disposició judicial el dia 10 de juliol i van quedar en llibertat amb càrrecs. La investigació continua oberta i no es descarten més detencions.