.

Imatge de la riera d’Alforja de Cambrils. Foto: Maria Rom Hinojosa

Imatge de Cambrils. Foto: Mari Martin Carrasco

Una agent de protecció civil col·locant una tanca en un camí tallat per la pluja a Amposta. Foto: Jordi Marsal

El pont on h ha la caserna dels Mossos d’Esquadra a Cambrils. Foto: Cedida

Evacuació de conductors a Cambris. Foto: Cedida

La llevantada s’ha cebat en el Camp de Tarragona la tarda-nit de dimarts, amb greus afectacions a Cambrils i l’Espluga de Francolí.
Al matí de dimecres hi ha tallades per inundacions les següents carreteres:
T-700 a l’Espluga de Francolí
TV- 2336 a l’Espluga de Francolí
TV-3031 a Guiamets
TV-7001 a l’Espluga de Francolí
TV-7004 a Vallclara
D’altra banda, una mare i el seu fill han desaparegut aquest dimarts a la nit a Vilaverd (Conca de Barberà) arrossegats pel Francolí, que s’ha endut un bungalow situat a prop de la llera del riu durant la llevantada que assola diversos indrets de Catalunya durant tot el dia. La pluja ha estat especialment intensa al Camp de Tarragona i al sud de Ponent.
Segons ha explicat l’alcalde de Vilaverd, Antoni Anglès, al canal 3/24, el bungalow era una construcció prefabricada annexa a un mas del municipi, de 450 habitants. Anglès també ha explicat que sis dotacions dels Bombers i diverses dotacions dels Mossos d’Esquadra busquen ara les dues persones desaparegudes, tot i que la tasca és complicada pel fet que zona és d’accés difícil.
Davant la intensitat de les pluges de les darreres hores de la nit, el delegat del Govern el Camp de Tarragona, Òscar Peris, ha fet una crida als veïns dels municipis de l’Alt Camp, la Conca de Barberà, el Baix Camp i el Priorat i les zones del Tarragonès properes el Francolí que es quedin a casa.
Seguint les indicacions de Protecció Civil, demana a la ciutadania que eviti desplaçaments degut el perill de crescudes de rieres i rius. La gent que sigui en masos aïllats, si veuen que l’aigua puja de nivell, que pugin a plantes superiors.

El riu Francolí també ha augmentat de cabal, tot i que la pitjor part ha estat a la capçalera, a la Conca de Barberà. A darrera hora d’aquest dimarts, ha començat a desbordar-se a l’altura de l’Espluga de Francolí. Segons informa l’Espluga Ràdio, la forta riuada s’hauria endut el celler Rendé Masdéu i el restaurant el Gatim, situats a prop de la llera del riu, així com tres vehicles que han estat empesos per la força de l’aigua. Les tempestes han deixat registres de fins a 111 litres per metre quadrat en aquesta localitat de la Conca, o 260 a Prades.

A Montblanc, la crescuda ha superat per sobre el Pont vell, segons el mateix mitjà.

La ciutat de Cambrils viu una situació crítica aquest dimarts de forta llevantada i concentra aquest dimarts al vespre bona part de les actuacions dels Bombers per la tempesta que assola diversos indrets del país. Un dels ponts de la riera d’Alforja, proper a la comisaria dels Mossos, ha cedit i un tram s’ha desbordat. La Policia Local demana a tothom que es quedi a casa i que no es vagi a la localitat si un és fora.

A les deu de la nit, la Policia Local es troba a la Casa de Colònies la Marinada. Amb un autobús evacuaran de l’establiment, on hi ha 50 nens de 6 i 7 anys. Són de Sant Just Desvern.

A Tarragona, la conselleria de Protecció Civil de l’Ajuntament de Tarragona ha activat el Pla d’Actuació Municipal, en fase d’alerta, per risc d’inundacions. Es recomana a la població que consulti els consells preventius de la pàgina web de Protecció Civil.

El carrer Carles Roig de Salou amb un cartell de perill, després del desbordament del barranc de Barenys. Foto: Eloi Tost

A Salou, el barri de la Salut ha quedat completament inundat aquest dimarts al vespre després que el barranc de Barenys s’hagi desbordat a causa de la llevantada. El barranc s’ha desbordat a l’alçada del vial de Cavet, que és la carretera que uneix Salou amb Cambrils, que ha quedat tallada al trànsit. Al barri de la Salut, l’aigua acumulada al carrer ha arribat al mig metre d’alçada. L’aigua també ha inundat el passeig de la platja de Ponent i també ha arribat força aigua al passeig Jaume I. Alguns vehicles han quedat al mig del passeig i s’han hagut de retirar. La desembocadura del barranc s’ha endut el tram final de la platja i ha arrossegat fang i canyes.
Inici de la pluga
A partir de les cinc de la tarda la pluja ha començat a caure amb més intensitat al Camp de Tarragona, i en aquesta ciutat en concret el cos d’emergències ha hagut d’actuar per inundacions de baixos, per rescatar conductors atrapats per l’aigua o per retirar elements que han caigut a conseqüència de l’aigua i del vent.
Un dels punts de preocupació és la riera d’Alforja, que acumula aigua de les zones de muntanya del Baix Camp i que creua la ciutat. Baixa molt plena, tot i que no ha arribat a desbordar-se. La Policia Local demana a la gent que no s’hi apropi i que tinguin precaució.

Des del principi de l’episodi i fins a les vuit del vespre els Bombers han atès 383 avisos. Una tercera part han estat a la Regió d’Emergències de Tarragona, concretament 126. D’aquests 126, 50 han estat a Cambrils.

A la ciutat del Baix Camp hi ha molta acumulació d’aigua als carrers, i molts subterranis i garatges han quedat inundats, i a l’estació hi ha un tren aturat amb passatgers a dins. De fet, durant tota la tarda les línies R15 i R16 han estat interrompudes. L’R16 entre Mont-roig i l’Hospitalet de l’Infant, la que afecta Cambrils, i l’R15 entre Marçà-Falset i els Guiamets.

Carreteres tallades

També hi ha nombroses carreteres tallades per inundació. Arreu de Catalunya n’hi ha set, quatre de les quals al camp de Tarragona. Són l’AP-7 al tram Cambrils-Salou en ambdós sentits de la marxa, la N-420 a Riudoms també en ambdós sentits, la T-312 a Cambrils i la TV-3031 a Guiamets.

Diverses poblacions del Camp de Tarragona presentaven a les set de la tarda registres amb precipitacions que superen els cent litres per metre quadrat. La tempesta s’ha anat desplaçant des del sud, les Terres de l’Ebre, fins al Camp de Tarragona. Hi ha anotats 135 litres a Vinyols i els Arcs, 131 a Falset, 121 al Masroig o 120 a l’embassament de Siurana.

D’altra banda, el vol FR3842 procedent de la localita britànica d’Stansted ha hagut de frustrar dos cops l’aterratge a l’Aeroport de Reus i s’ha hagut de desviar cap a Barcelona.

No anar a Cambrils

Cambrils està vivint una situació d’emergència. La riera d’Alforja, la més cabdalosa del municipi, amenaça a desbordar-se i en un lateral, al propi carrer ja hi ha vehicles inundats.

La Policia Local de Cambrils recomana que tothom ‘es quedi a casa’, i que ‘no es surti en vehicles’. Hi ha un tall d’electricitat en diversos punts i barris de la ciutat. Demanen conservar la calma. A causa de la pluja de molta intensitat caiguda durant les darreres hores, acompanyada de ventades, les rieres i barrancs propers han quedat afectats. El canal central de la riera de l’Alforja ha quedat desbordat i l’aigua arriba ja als murs de contenció laterals, informa l’Ajuntament de Cambrils. Estan tallats ponts i passeres, les d’Aforja i de la riera del Regueral.

Hi ha diversos carrers tallats: Jaume I – Club Nàutic, Av. Belgica (pi caigut), Galceran Marquet (rotonda Regueral), Av. Diputació entre semàfors Esquirols i Salou, N-340 (terme Vinyols ) i alçada la Llosa, carrers sota dels ponts de Ferrocarrils, Av.Diputació i pont monestir ScalaDei.

La Policia local de Cambrils informa a través de Twitter al moment de les situacions que es va creant. ‘Anem quadriplicat operadors a la Sala de Comunicacions i més policies reforcen voluntàriament les patrulles. Rebent moltes trucades de simple consultes que bloquegen trucades ‘realment d’emergències’.

Al seu torn, Protecció Civil informa que el tall de llum afecta 9.000 abonats a la localitat.

Talls de llum a Salou

A Salou, la Policia local informa de la manca de suminstrament elèctric a la zona de Plaça Venus, amb afectació a l’enllumenat públic i a abonats/des.  Endesa hi està treballant.

La llevantada s’estàva notant ja de valent al matí a les Terres de l’Ebre, on hi ha episodis d’inundacions i registres de més de cent litres per metre quadrat caiguts en diferents punts. Altrament, Rodalies informa del tall entre el servei de Vandellòs i l’Hospitalet i Mont-roig del Camp degut a la pluja. També hi ha circulació interrompuda entre Marçà-Falset i Guiamets per condicions meteorològiques adverses.

No són els únics. També hi ha talls als següents serveis: Estació de França 16:13 – Tortosa 18:35 aturat a Salou.  Tren Tortosa 17:08 – Estació de França 19:55 aturat a l’Aldea. A banda, també està tallada la carretera TV-3031 als Guiamets per la pluja i hi ha inundacions a Miami Platja.

Amposta ha recollit més aigua avui (109,8 mm fins a les 5 de la tarda) que en tot el que portàvem d’any (108,6 mm de l’1 de gener al 21 d’octubre).

Des dels Bombers s’explica que fins a les quatre de la tarda s’han fet un centenar de sortides, moltes relacionades amb el vent, com ara caiguda de branques d’arbres o altres elements, però que ja n’hi comença a haver relacionades amb inundacions, especialment a indrets com Palamós (Baix Empordà) o l’Escala (Alt Empordà). L’acumulació de pluja obligava també a les cinc de la tarda a tallar dues carreteres, la C-31 a Calonge (Baix Empordà) i la TV-3031 als Guiamets (Priorat).

A banda, Protecció Civil ha activat la prealerta del pla d’emergències Ferrocat després que hagi calgut tallar la circulació de trens de la línia R-15 de Rodalies de Renfe entre les estacions de Marçà-Falset i Guiaments per acumulació d’aigua a la zona de vies.

Altrament, l’Ajuntament d’Amposta informa que les fortes pluges obliguen a tallar al trànsit els camins pista Tapa, Granell, Comunets i Mas de’n Carrasca.

/* JS para menú plegable móvil Divi */