.

Façana de l'Audiència Provincial de Tarragona. Foto: ACN

Façana de l’Audiència Provincial de Tarragona. Foto: ACN

La fiscalia demana un any i mig i dos anys de presó per a dos activistes de Valls per haver colpejat mossos d’esquadra en una manifestació contra un míting de Vox el febrer del 2021. En l’escrit d’acusació, al qual ha tingut accés l’ACN, el ministeri fiscal els acusa d’atemptat a l’autoritat i lesions lleus contra agents de la Brimo durant la manifestació per rebutjar un acte de Vox en el marc de les eleccions catalanes del 14-F. La titular del jutjat d’instrucció número 3 de Valls els va processar per desordres públics. Els investigats van rebre divendres passat la notificació de l’obertura del judici oral i la petició del fiscal. Les entitats independentistes reclamen la seva absolució i denuncien que es tracta d’una causa repressiva.

 Segons l’escrit del ministeri fiscal, el 7 de febrer de 2021, els participants en la protesta van llençar ous i altres objectes als simpatitzants que assistien a l’acte electoral del partit de l’extrema dreta. També van verbalitzar expressions ofensives tant contra ells com contra els mossos perquè feien un cordó policial per impedir el pas dels manifestants.

En el seu escrit, el fiscal assenyala que un dels investigats va donar un cop, amb la mà, a la cara d’un agent i que aquest li va propinar un cop de porra per “garantir la zona de seguretat”. Això, sosté, va provocar que un grup de manifestants ataqués a l’agent i que un altre mosso també hi actués.

Segons l’informe mèdic forense, el cop li va suposar una lesió al canell al policia que va requerir-li tres dies d’estabilització i un dia d’impediment. Així mateix, el fiscal també assegura que en el transcurs de la protesta el mateix investigat també va propinar un cop de peu al braç d’un altre agent, el qual reclama una compensació, ja que, diu, arran de l’agressió va necessitar quatre dies de curació, dos d’ells impeditius.

Pel que fa a l’altre investigat, el ministeri públic subratlla que va colpejar amb un pal d’una bandera a un altre agent i que no se’l va poder identificar perquè duia una caputxa i mascareta. Per això, li afegeix l’agreujant de disfressa i li demana una pena de dos anys de presó.

Segons els investigats, l’acusació particular exercida pels Mossos d’Esquadra també els demana dos anys de presó pels mateixos delictes.

Reclamen l’absolució 

En un comunicat, les entitats independentistes –Òmnium Cultural, Alerta Solidària, Alt Camp No té por, l’Assemblea de Valls Alt Camp, el Casal La Turba i la Taca d’Oli– han recordat que la manifestació va ser “multitudinària” i que va transcórrer amb “normalitat” fins que la Brigada Mòbil dels Mossos d’Esquadra va carregar en dues ocasions contra els antifeixistes i independentistes. També han afirmat que els Mossos van detenir les dues persones encausades mesos després de la protesta.

“Els delictes que se’ls imputen es basen en les declaracions policials i en unes suposades lesions mínimes difícilment atribuïbles al transcurs de la manifestació“, han manifestat. En el cas d’un d’ells, expliquen, es va fer la detenció poc després de difondre la “brutalitat policial i la repressió” durant les protestes per l’empresonament de Pablo Hasel, tal com ja havia fet durant les protestes postsentència.

Alhora, també denuncien que les detencions es van fer per una investigació del “recentment creat Grup d’Investigació de Delictes d’Ordre Públic de la Brimo, que crea per primer cop als Mossos un grup d’investigació propi per encausar manifestants, independentistes i antifeixistes. Això, sostenen, conjuntament amb l’existència “reconeguda de fitxers polítics il·legals d’activistes”, així com les “constants identificacions i seguiments polítics, posen en dubte la veritable naturalesa d’aquesta causa repressiva”.

Per tot plegat, exigeixen l’absolució dels dos investigats i “proclamem el dret de manifestació contra tota expressió feixista“.

ACN