.

Els quatre candidats al debat. Foto:ACN

Els quatre candidats al debat. Foto:ACN

El segon debat electoral a quatre bandes, entre els candidats amb representació actual a l’Ajuntament de Tarragona, es comença venent com el més tarragoní, segons el presentador principal i director de la cadena TAC12, Xavier Abelló.

L’escenari escollit, plató de la cadena pública tarragonina, ha estat treballat i amb els colors corporatius de la casa, on el lila o viola predomina sobre els altres.

En un costat els quatre candidats; Arga Sentís (ICV-EUiA), Alejandro Fernández (PP), Albert Abelló (CiU) i Josep Fèlix Ballesteros (PSC), a l’altre els tres presentadors dels tres mitjans que organitzen l’acte Tac12, Cadena Ser i Diari Més.

A primer cop d’ull un es pot quedar impactat per l’alçada evident d’Albert Abelló o per la manca de corbates en el costat desl polítics. Només Alejandro Fernández ha optat per la corbata i ni Ballesteros, ni Abelló han utilitzat aquest complement per rematar la seva indumentària.

Sí que les llueixen, les corbates, els periodistes conductors del debat el citat Xavier Abelló, Marc Camara (SER) i Carles Magrané (Diari Mes).

El debat s’estructura amb quatre temes bàsics que podríem etiquetar amb Economia, Infraestructures, Turisme i Jocs Mediterranis.

Els quatre candidats coincideixen amb pocs temes i acostumen a utilitzar la tàctica del tres contra un per guanyar força en la seva posició.

Queda clar, com ja va passar a RAC1 (que no sé perquè no era tant tarragoní), que les posicions i les xifres ballen i molt tant en l’apartat de Turisme (nombre de visitants i nombre de pernoctacions) i en les dades econòmiques que cadascú cuina a la seva manera.

Com ja va passar també al debat de RAC1, Ballesteros domina els tempos del debat i fins i tot de les contrapropostes de l’oposició amb certa calma.

L’actual alcalde exerceix i es troba còmode en aquest paper davant els atacs més directes d’Alejandro Fernández i les proposicions més d’esquerres d’Arga Sentís que dóna el contrapunt als cants de sirena liberals de populars i convergents.

Abelló deixa anar un “jo no hi entenc de política” en mig d’una discussió oberta entre els quatre candidats que sembla que passa per alt pels altres tres depredadors de les errades dels altres, en un debat que deixa més retrets que propostes i que no marca la línia que fins ara havia seguit una campanya molt més constructiva que no pas destructiva a la ciutat de Tarragona.

La rematada final del debat és el bloc dels Jocs Mediterranis, tema per cert que no es va tocar en l’anterior trobada dels quatre partits a RAC1 i que aquí encén la guspira que mancava quan es parla del finançament.

Després d’avaluar els models de turisme més convenients per la ciutat, els jocs tornen a deixar clar el tres contra un però ara el que rep els cops és Alejandro Fernández quan se li demana on és el finançament promès per l’Estat. Fernández, bon orador i controlador dels espais, aconsegueix enviar pilotes fora al mateix temps que Ballesteros agafa el brau per les banyes per exigir a Rajoy que faci com Artur Mas i vingui a Tarragona a signar l’acord definitiu per l’aportació estatal pels jocs mediterranis.

Alejandro, l’única corbata entre els polítics, en aquest moment ja se l’hauria tret i no pas a l’estil casament, sinó per seguir plantant batalla més còmode en una discussió que acaba tallada un cop més pel temps i pel moderador, tant ell com el trio de periodistes aguanten la calor dels focus, demostrant savoire faire, amb la corbata.

 EL DEBAT A TAC12

Quim P.Casadesús