.

L'alcalde de Tarragona, Josep F. Ballesteros, i el de Reus, Carles Pellicer.

L'alcalde de Tarragona, Josep F. Ballesteros, i el de Reus, Carles Pellicer.

Els alcaldes de Tarragona i Reus, Josep Fèlix Ballesteros i Carles Pellicer, han protagonitzat aquest dijous el cara a cara organitzat per la CEPTA amb la voluntat que els dos principals batlles de la demarcació discutissin sobre els temes d’actualitat i els reptes de futur del territori. La conversa, intervinguda pel periodista de TV3 Agustí Forné, ha servit perquè els alcaldes marquessin perfil amb els arguments de les respectives ciutats: quan Ballesteros colpejava amb el Port, Pellicer responia amb l’Aeroport; si el batlle reusenc treia el teixit comercial, el seu homòleg tarragoní subratllava el poder de la indústria.

Ara bé, si en algun punt s’han posat d’acord els dos alcaldes aquest ha estat la T-11. La principal artèria viària del Camp de Tarragona entre les dues principals ciutats, ha estat objecte de consens. Ballesteros i Pellicer han coincidit en veure la T-11 com la “Diagonal de Barcelona”. L’alcalde de Reus ha anat més enllà i ha imaginat la T-11 com “un gran passeig, més humanitzat”.

Ballesteros, que ha dut la iniciativa en els primers compassos d’un combat de guant blanc i massa proper en el temps a les eleccions, i Pellicer han remarcat la necessitat d’abandonar “velles batalles de campanar” (malgrat ser ells mateixos els que n’han reproduït alguna en el transcurs del debat). En aquest sentit, Ballesteros ha posat sobre la taula la necessitat que el Camp de Tarragona actüi d’una vegada per totes com una “àrea metropolitana”. Segons xifres econòmiques aportades pel batlle de mar, el volum econòmic generat entre “Tarragona, Reus i Salou” situen casa nostra com la segona àrea metropolitana més influent de Catalunya, òbviament per darrera de Barcelona.

Aquesta suma d’esforços, han demanat tots dos alcaldes, s’hauria de concretar amb serveis conjunts. D’entrada, amb un sistema de transport donant l’entitat que li pertoca a l’àrea metropolitana de transports: “Amb la presència de les dues empreses municipals de transports, rodalies i operadors privats”, ha descrit Ballesteros. Un camp en què, ha afegit, “per complicat que sigui hi haurien de participar els taxistes”.

BCN World, a debat

Sobre les perspectives econòmiques de futur, BCN World ha estat l’element més discutit. D’entrada, Pellicer n’ha fet una defensa sense paliatius, recordant “les crítiques que en el seu moment va tenir Port Aventura, i el bé que ha fet a la nostra economia”. És per això que l’alcalde reusenc ha recalcat la importància de “no deixar-se perdre aquesta oportunitat de llocs de treball, riquesa i economia” per construir una àrea privilegiada amb els dos macrocomplexos turístics, a més del turisme familiar, de platja, modernista, amb Aeroport i sí, també amb el port.

Un instant de l'acte organitzat per la CEPTA.

Un instant de l'acte organitzat per la CEPTA.

Aquí Ballesteros hi ha posat certs matisos. Com a líder socialista ha posat de manifest que el seu vist-i-plau a BCN World és un ‘sí crític’: “Això no és Bienvenido Mr Marshall“. Per començar, ha demanat, “que compleixin amb el compromís inversor i després ja mirarem el tema de la fiscalitat, l’edificabilitat…”. Amb tot, Ballesteros considera compatible l’aposta pel complex de joc i casinos de BCN World amb el turisme més familiar, cultura i d’enologia que proposen llocs com el Priorat i la Conca de Barberà: “Són els entorns que tenen un mix econòmic els que suporten millor els sotracs de la crisi”, ha resolt.

Front comú contra la reforma dels governs locals

Un dels fronts en què Pellicer i Ballesteros s’han vist obligats a anar de bracet, sense fissures, ha estat la reforma de l’administració local plantejada pel Govern central i que ha despertat la ira dels Ajuntaments per la laminació de competències que comporta. Ballesteros ha etzibat que la reforma “no ens ajuda i estem en un moment en què les finances municipals ja no s’aguanten”.

Per útlim, ambdós alcaldes s’han emplaçat a mantenir reunions periòdiques entre les respectives regidories per tractar afers amb els que poden sumar. La iniciativa de Pellicer d’establir aquesta mesa de diàleg ha rebut la simpatia de Ballesteros, que ha afirmat que la trobada es podria realitzar abans del mes d’abril. El darrer compromís que Pellicer ha tret de Ballesteros ha estat la participació del seguici festiu de Tarragona, a la festa major de Reus.

Joan Marc Salvat – Grup de Diaris Digitals de Catalunya.