La CUP ha decidit que votarà en contra que Artur Mas sigui president de la Generalitat. Els 57 representants de les 13 assemblees territorials i els 11 representants de les organitzacions vinculades a la CUP que tenien dret a vot han apostat finalment per no investir l’actual president en funcions.
Dels 68 membres que tenien dret a vot, 36 han votat en contra d’investir Mas i 32 a favor. L’opció triada és que els deu parlamentaris de la CUP s’abstindran en la votació d’investidura de Mas.
El vot negatiu aboca Catalunya a les quartes eleccions autonòmiques des de 2010, és a dir, des que va començar l’aventura sobiranista d’Artur Mas.
‘Junts pel Sí ha de moure fitxa’
El diputat tarragoní Sergi Saladie ha afirmat després del Consell Polític de la CUP que ara és Junts pel Sí qui ha de “moure fitxa” i posar el nom d’un candidat alternatiu sobre la taula si vol evitar unes noves eleccions al març. Saladié ha recordat que encara queda una setmana de marge. “Tenim majoria absoluta per fer la independència però no consens pel president”, ha subratllat tot afegint que ara la “pressió” se situa sobre la coalició que va liderar Raül Romeva i que portava Mas de número quatre. “Anar a març seria la conseqüència de l’immobilisme de qui té a la mà decidir com acaba això”, ha sentenciat la diputada de la CUP Gabriela Serra.
A les 10:30 començava la decisiva reunió del Consell Polític de la CUP, que s’ha pres un recés a les 13:30 per iniciar posteriorment la votació de les dues opcions plantejades sobre la investidura d’Artur Mas. La votació ha donat un empat tècnic, el que provocà una nova votació. Són 68 membres els que formen el Consell (57 més 11 representants parlamentaris). La CUP no oferirà dades numèriques en acabar la reunió.
La trobada, que se celebra al centre cívic Pere Quart de Barcelona -a pocs metres del que va ser la seu electoral de Junts pel Sí-, arriba després que l’assemblea nacional de Sabadell acabés en taules: l’empat a 1.515 entre els partidaris i els detractors d’investir Mas va forçar la convocatòria d’aquesta transcendental reunió.
Segons va decidir el secretariat nacional, els membres del consell polític i el GAP votaven sobre dues propostes: o donar cinc vots a favor i cinc en contra o bé 10 abstencions -i per tant, no investir Mas- o bé donar dos vots a favor i vuit abstencions, cosa que sí que permetria investir Mas. Aquesta segona opció és la que va defensar l’exdiputat David Fernàndez, en un article a l’ARA. Fernàndez no ha acudit a la decisiva reunió d’aquest diumenge, encara que tampoc forma part del secretariat, ni del consell polític ni del GAP.
El president de la Generalitat en funcions resta pendent de la decisió que la CUP ha de prendre aquest diumenge. L’assemblea de Sabadell que van celebrar els cupaires fa tot just una setmana va deixar en mans del consell polític i el grup d’acció parlamentària la decisió final de si investir o no Artur Mas i acceptar la darrera proposta que Junts pel Sí va posar sobre la taula.
Després de l’empat produït a l’Assemblea Nacional del passat dia 27 a Sabadell entre les dues postures, les assemblees territorials de dissabte tornaven a reflectir la profunda divisió interna que hi ha en la CUP, encara que el “sí” guanyava posicions amb respecte a les que es van celebrar anteriorment.
En la de Barcelona, el resultat, segons fonts de la CUP, seguia sent rotundament favorable al “no” -un 80 %- davant del “sí” -un 20 %-, però això ja era d’esperar ja que en aquesta territorial el sector més contrari a afavorir la investidura, Endavant, disposa d’una gran majoria.
L’assemblea de Tarragona
En les assemblees territorials del Penedès i Camp de Tarragona, la fórmula de facilitar la investidura, que es traduiria en que dos diputats votin a favor i els un altre vuit s’abstinguin, ha comptat només amb un 40 % dels vots dels militants i un 60 % en contra.
Per contra, en les assemblees territorials del Maresme, Nord-Oriental (comarques de Girona), i Alt Ter els suports al “sí” i al “no” han quedat repartits al 50% encara que la posició favorable a facilitar la investidura guanya adeptes.
Per ara, la mesa del Parlament va decidir dilluns passat reservar de manera “preventiva” l’agenda per un possible ple d’investidura la setmana de Reis. El discurs d’Artur Mas es produiria el dia 4 de gener, i la primera votació, el dia 5. A la primera volta, l’actual president en funcions necessitaria majoria absoluta per ser investit i, per tant, com a mínim sis vots favorables dels cupaires –per arribar als 68 diputats–. Si no s’obté prou majoria, la segona votació es faria 48 hores després –el 7 de gener–, en la qual només es requeriria la majoria simple –amb dos vots a favor de la CUP i l’abstenció de la resta, Mas seria president–. Si en aquest escenari tampoc aconsegueix majoria, el 10 de gener es convocarien automàticament eleccions per al mes de març.
Equip de redacció