.

SONY DSC

Montserrat Duch Plana, catedràtica d’Històrica Contemporània de la Universitat Rovira i Virgili, va ser l’encarergada de presentar el llibre de Cristian Ferrer, investigador al Centre d’Estudis sobre Dictadures i Democràcies de la Universitat Autònoma de Barcelona,  ‘Sota els peus del franquisme. Conflictivitat social i oposició política a tarragona 1956-1977’.

Duch va remarcar que la seva recerca s’ha centrat en la història social i política de l’antifranquisme, amb especial atenció al Partit Socialista Unificat de Catalunya i als moviments que els seus militants van impulsar, temàtica a la qual ha dedicat la seva tesi doctoral. En aquest àmbit, també ha publicat ‘Lluitadors quotidians’ (2014) i ha escrit en diverses revistes especialitzades i en obres col·lectives. Forma part del consell de redacció de ‘Nuestra Historia’ i ha participat en nombrosos congressos nacionals i internacionals, així com en projectes acadèmics entorn de la transició a la democràcia.

Duch va ressaltar alguns aspectes i hi va afegir algunes dades complementàries força interessants, ja que el període compren un temps de la història molt recent, viscuda per ella mateixa i per moltes persones del públic que hi va assistir.

En aquesta monografia, s’hi articulen els camps del moviment obrer, de l’antifranquisme i dels canvis socials i polítics durant els anys daurats i també de crisi de la dictadura del general Franco. Es tracta d’una perspectiva global que assumeix l’antifranquisme com un tot indeslligable de la societat en què neix i sobre la qual la seva actuació cobra sentit. Tot i el protagonisme que va tenir aquest treball no es centra només en un estudi sobre el Partit Socialista Unificat de Catalunya a Tarragona.

La pretensió ha estat la de prioritzar l’òptica social sobre el sorgiment, el creixement, l’expansió i les fites aconseguides per un ampli moviment antifranquista que tenia en el PSUC un dels seus partits de referència cardinals; una anàlisi social que indaga per què molta gent comuna va decidir jugar-se-la i començar a militar en el partit dels comunistes, o en els espais d’acció que aquest impulsava, per enfrontar-se a un règim ferotge contra tota dissidència; un retrat col·lectiu, una mena de prosopografia militant, en un espai i un temps determinats enquadrats en el seu context històric general per fer comprensible la lluita per les llibertats democràtiques des de Tarragona.

Aquest llibre s’ha publicat gràcies a la col·laboració de Repsol, i en la seva representació, el responsable de Comunicació i Relacions externes de la companyia, Josep Bertran, va aportar, també, algunes dades que consten als arxius de l’empresa que, donada la importància industrial que tenia en aquell període CAMPSA, també és protagonista indirecte del moviment obrer que es va produir.

L’editor, Alfred Arola, es va mostrar satisfet del resultat final de l’obra i va posar èmfasi en el creixement de la col·lecció “Els Llibres del Consell” que ja consta de 16 títols i que resulta una font documental importantíssima sobre la història del Tarragonès.

Daniel Cid, president del Consell Comarcal del Tarragonès, va agrair a tots els col·laboradors la seva tasca, i al públic llur assistència, tot i enriquint el seu discurs amb algunes pinzellades viscudes.

Aquesta publicació és el resultat del treball guanyador del XVIIIè Premi Tarragonès Beca d’Investigació Lucius Licinius Sura 2016, que s’atorga  a un projecte de treball que es refereixi a la comarca, en el seu conjunt, o als municipis que la componen. El jurat d’aquella convocatòria estava integrat per Montserrat Duch, Magí Sunyer, M. Elena Virgili i Antoni Virgili. La beca té una dotació de 2.450 € i la publicació del treball dins la col·lecció Els llibres del Consell.