.

.

TOTS 21


D’esquerra a dreta, el regidor de Cultura, l’alcalde de Creixell, l’editor d’Alrevés i la comissària del festival. Foto: Tots21

Creixell viurà el primer Festival de Novel.la Criminal en Català -batejat com Creixell.Crims- els dies 15 i 16 de juliol amb la la vinguda de 13 autors i autores catalans de primer nivell en novel.la criminal o negra.

Així ho ha anunciat avui l’Ajuntament i la promotora i comissària del festival, que han anunciat també que el festival inclou el I Premi Margarida Aritzeta-Vila de Creixell de novel.la criminal inèdita, el qual ja ha obert termini i clourà el 10 de juny a les 12 hores. El concurs tindrà el nom de l’escriptora vallenca en ser aquesta una de les pioneres i destacades escriptores catalanes en aquest gènere, premi Sant Joan de novel.la i creu de Sant Jordi.

Amb l’objectiu de situar Creixell en el mapa literari català i internacional en una matèria especialitzada que té molts seguidors, l’interès de donar una forta empenta a la cultura i atreure visitants, viurà els dies claus entre el 15 i el 16 de juliol vinents, quan se celebraran taules rodones i trobades amb els escriptors, en un format novedós on l’ambientació serà especial i d’acord amb la temàtica. Les trobades es faran en llocs oberts, a l’aire lliure o espais tancats en funció del moment del dia. L’organització no ha volgut avançar els noms del autors, però la seva presència ja està confirmada.

Els objectius del festival són ‘promoure la literatura criminal en català, procurar un espai d’interacció per a totes les editorials que han publicat títols enguany, esdevenir un altaveu per als escriptors del gènere del territori i proporcionar el gaudi d’un entorn privilegiat a través de la cultura’, ha destacat la seva comissària, l’escriptora de gènere Raquel Gámez-Serrano, afincada a Creixell des de fa un any.

L’ambientació que es crearà

L’ambientació, eix transversal del festival, recrearà els clubs nocturns de Jazz i els locals clandestins, tan inherents a la novel·la criminal. Serà un
festival diferent on es combinaran les taules rodones amb música i ball en directe durant el vespre del divendres, on se concedirà el premi de novel·la criminal, i la jornada del dissabte.

Així, al localitat del Baix Gaià omplirà un buit deixat pel festival de novel.la negra de L’Espluga de Francolí, que va deixar d’organitzar-se i es convertirà en la tercera localitat catalana que organitza un festival de novel.la negra en llengua catalana. Aquest serà un dels trets diferencials amb la resta de festivals de la mateixa temàtica que tenen lloc a Catalunya, destacaven l’alcalde, Jordi Llopart, i el regidor de Cultura, Francesc Sentís. Altrament, es dóna una oferta cultural als municipis del Baix Gaià, on es promocionarà especialment el festival. L’alcalde ha destacat que durant la pandèmia, Creixell ha seguit donant suport a la cultura.

El projecte compta amb el suport de l’editorial barcelonina Alrevés, que en la col.lecció Crim.cat publicarà l’obra guanyadora. Qui s’emporti el guardó, a més, rebrà 2.000 euros en concepte de drets d’autor. El seu editori, Ilya Pérdigo, subratllava que el gènere viu ‘un bon moment’ i la proliferació de thrillers i sèries de crims a les plataformes de televisió ‘ajuda’ al sector.

Altrament, hi haurà activitats paral.leles al festival, que començaran el 18 de març amb un club de lectura, i seguiran amb accions com cinema a la fresca. La Bibliteca municipal serà un dels escenaris destacats de les activitats

Jaume Garcia