.

El penell del campanar de Creixell és objecte d’hipòtesis càtares. Foto: Cedida

Creixell tornarà a viure l’experiència càtara al voltant de l’obra que l’arquitecte Josep Maria Jujol va deixar feta al municipi: el panell de l’església de sant Jaume.

L’any passat es va celebrar un primer encontre, on es plantejà la hipòtesi de la catarofília de Jujol, i que aquesta podria mostrar-se al penell de l’església.

Així, el dissabte 23 de setembre, de 10h a 20h a diferents espais de Creixell, com Cal Cabaler, La Masieta, Parròquia de Sant Jaume i Plaça del Mirador, tindrà lloc una Jornada cultural singular per conèixer una de les històries més desconegudes i sorprenents rere les petjades dels càtars i el campanar de Jujol a Creixell.

El primer dia, a partir de les 10h, tindrà lloc a Cal Cabaler, la Casa de Cultura Creixell, la segona edició de les Jornades culturals dels Càtars per Creixell.

Es tracta d’una jornada singular oberta a tothom per a conèixer una de les històries més desconegudes i sorprenents rere les petjades dels càtars i el campanar de Jujol a Creixell.

La jornada està organitzada per l’àrea de Cultura de l’Ajuntament de Creixell i Ilercavonia Terra Nostra. Camins dels Càtars, amb el suport de Mon Medieval i la Diputació de Tarragona.

El programa complet és el següent:

DISSABTE 23 DE SETEMBRE DE 2023

SESSIÓ DE MATÍ – CAL CABALER CASA DE CULTURA DE CREIXELL

10h Recepció als assistents a la sala de conferències.

10:15h Benvinguda institucional per les autoritats presents.

10:30h Presentació del projecte europeu Camins dels Càtars per part de José Luis Soler, coordinador del projecte.

11:30h Presentació de l’obra de recerca ‘Essenis, cristians i càtars’, per part de l’autor Josep María Gort.

12:15h Descans

12:30h Taula Rodona sobre Els missatges dels càtars en la geometria sagrada de Jujol en el campanar de Creixell, moderada per la Mònica Sans, arquitecta i investigadora del Campanar de Creixell, i amb la participació de Jaume Cluet, especialista en el tema.

13:30h Presentació del cicle dedicat als càtars del Club de Lectura de Creixell, per part de Maribel Pérez, directora de la Biblioteca de Creixell.

13:45h Inauguració de l’exposició itinerant ‘Camins dels Càtars un itinerari cultural europeu’.

SESSIÓ GASTRONÒMICA – Cuina dels Càtars – RESTAURANT LA MASIETA DE CREIXELL

14:30H Degustació gastronòmica amb el receptari de la cuina medieval dels càtars, ofert pel restaurant LA MASIETA de Creixell, amb reserva pràvia.

SESSIÓ DE TARDA -CONJUNT PARROQUIAL DE SANT JAUME I PLAÇA DEL MIRADOR DE CREIXELL

17h Visita d’interpretació cultural del Campanar de Creixell.

17:30h Recital poètic musical a càrrec de Montse Rubinat, poeta, escriptora i gestora cultural, amb la presentació del seu poema Tornar a Néixer, a la plaça de l’església.

18:15h Plantada d’un llorer en memòria del pas dels càtars als jardins del Mirador de Creixell.

19h. Concert musical del grup Monnie&The Awesome Boys, amb un viatge musical que anirà desvetllant el misteri càtar del Campanar de Creixell i que culminarà amb la cançó The Catar Man a la Plaça del Mirador de Creixell.

Les activitats són gratuïtes, excepte la degustaciço gastronòmica, que té un preu de 26 euros.

Cal inscripció prèvia per la degustació a: bibliocreixell@gmail.com / WhatsApp 619763328.

Jaume Garcia