.

Imatge de la mainada portant el pa beneit

La Vila de Creixell va celebrar ahir el dia gran de la seva Festa Major Grossa del Santíssim Sagrament. La Processó del Pa Beneit, a on els nens porten les safates amb les coques, acompanyats de la comitiva d’autoritats, les colles del seguici i la cobla dels Ministrers del Benifet de Torredembarra.

Després l’Ofici Solemne i la processó del Santíssim Sagrament pels carrers del nucli històric. I després la subhasta de la coca del goig, adjudicada enguany a la veina María Dolors Calvet per 300€. Els diners son destinats a obres parroquials de l’esglesia de Creixell.

Un moment de la processó religiosa

Les Festes del Santissim Sagrament

L’origen de la festa del Santissim Sagrament es religiós. A l’Edat Mitjana, la peste assolava els municipis i Creixell no n’era una excepció. Els vilatans de l’època es van recollir a l’esglesia per protegir-se de la infecció mortal. Van entrar amb menjar, el van beneir i van aguantar fins que la malatia va desaparèixer de la vila.

Es per això que per aquest motíu de fe, la celebració és en honor al Santíssim Sagrament, i un dels actes mes rellevants es la benedicció de coques. Posteriorment es menja la coca al temple.

Fa quasi cuatre-cents anys, es va crear la confraria de la Minerva. Ells eren els encarregats de vetllar pel Santíssim Sagrament i el treien pels carrers del poble cada tercer diumenge de cada mes! El portaven a les cases on hi havien malalts. Sobtadament aquella confraría era formada per homes i dones, cosa poc freqüent en aquella època…

Els cofrares que estaven malalts ho feien saber posant plantes a la porta i per aixó ara es simbolitza amb els altars adosats a les façanes de les llars.

Amb el pas del temps i en desaparèixer la confraria, es va mantenir la celebració pel tercer diumenge del mes de setembre, coincidint amb el final de la verema, on després del treball es preparava la festa. Es per això tambè que la geganta de la vila es diu Minerva, i porta el que porta a la seva panera (raïm i blat).

Les coques eren portades per les noies en edat de casar-se i solteres. Foto: Cedida

Com a curiositat, s’ha pogut saber que abans les coques eren portades per les noies en edat de casar-se i solteres. (Com podeu comprovar a la foto antiga)

Amb el pas dels anys hem pogut veure com a l’actualitat són portades per nens i nenes tot i que en imatges dels anys 80 veiem que les coques son nomès portades per les nenes!!