.

.

TOTS 21


L’alcalde de Creixell, Jordi Llopart, fotografiat davant l’Ajuntament. Foto: Tarragona21

Els ajuntaments del territori governats per PDeCAT i ERC han convocat de manera urgent i extraordinària plenaris contra l’aplicació de l’article 155 de la Constitució. L’Ajuntament de Valls, liderat per convergents i republicans, va donar el tret de sortida aprovant dilluns a la nit el text per àmplia majoria, amb 14 vots a favor i 3 vots contraris dels regidors del PSC i PP. És el primer ajuntament del Camp de Tarragona i les Terres de l’Ebre en tirar endavant aquesta moció, després que Figueres hagi estat el primer en fer-ho en el conjunt del territori català. El text ha estat presentat pels grups de CiU, ERC, CUP i ICV-EUiA amb el saló de plens ple de gom a gom. Bona part del públic assistent ha abandonat la sala quan han intervingut els portaveus dels grups socialista i popular. La moció conjunta respon a la proposta feta des de l’Associació Catalana de Municipis i la de Municipis per la Independència que es presentin mocions als plens per condemnar aquesta intervenció.

Aquest dimarts pel matí estava prevista la convocatòria del plenari de Vinyols i els Arcs. Ho va fer públic precisant a més que “els regidors de l’equip de govern han renunciat a cobrar l’assistència en aquest ple extraordinari”. I per aquesta tarda (16.00 hores) està convocada la sessió extraordinària i urgent del Ple de l’Ajuntament de Reus a proposta del grups municipals del PdeCat-CiU i ERC-MÉS-MDC-AVANCEM. Durant la sessió es debatrà un únic punt de l’ordre del dia: “Proposta de resolució que formulen els grups municipals PdeCat-CiU i ERC-MÉS-MDC-AVANCEM per aturar la suspensió de l’autonomia de Catalunya”. Torredembarra ha convocat el seu ple extraordinari i urgent demà, 25 d’octubre, a les 15.00 hores, per debatre com únic punt de l’ordre del dia una moció que demana aturar la suspensió de l’autonomia de Catalunya.

Alhora, l’equip de govern del Vendrell (PSC, PDeCAT i el regidor no adscrit Josep Marrasè), ha registrat una moció per rebutjar l’aplicació de l’article 155 de la constitució. L’alcalde socialista Martí Carnicer és qui signa el text, que es debatrà aquest dimecres a la tarda en un Ple extraordinari a les 17.00 hores. Tot i que l’executiu local governa en minoria amb 6 de 21 regidors, la composició de la resta del plenari fa preveure que els dos textos seran aprovats.

El cas paradigmàtic de Creixell

Però probablement un dels casos més paradigmàtics caldria buscar-lo a la localitat del Creixell. El plenari extraordinari està convocat per aquesta tarda a les 19.30 hores i “també aprofitarem per encabir-hi altres punts de l’ordre del dia que estaven previstos tractar al plenari ordinari de dijous, com les modificacions de les ordenances fiscals”, explica a tarragona21 el seu alcalde, Jordi Llopart (PDeCAT).

L’especificitat del seu municipi es troba, però, en què viu com ningú la manera peculiar d’entendre la legalitat per part dels populars. “Nosaltres vam heretar un deute de 13 milions d’euros de l’antic govern del PP. I ja fa sis o set anys” que la investigació de les presumptes irregularitats causants d’aquest forat negre “està aturat davant del jutjat del Vendrell, on hi va arribar arran d’un informe de la Sindicatura de Comptes que va ser assumit per l’Oficina Antifrau” controlada finalment per persones molt vinculades al Govern espanyol. Segons explica Llopart, “sembla com si volguessin que passés el temps perquè vencin els terminis” legals.

“No em puc fiar d’aquesta gent que em vol donar lliçons sobre legalitat”, etziba un alcalde convençut que afirma sentir-se “ja intervingut perquè les ingerències del Ministeri d’Administracions Públiques ha estat constant. No ha parat de demanar-nos informació i hem perdut molt de temps buscant documentació quan nosaltres només estem gestionant el deute heretat. I a més, tenint present que els pagaments a proveïdors que ens fan directament des de l’Estat ens els cobren amb un 6% d’interessos”.

Llopart no renuncia “al diàleg”, però després de trobar-se com aquest camí ha acabat sempre “picant contra la mateixa paret” no té pèls a la llengua a l’hora d’afirmar el seu “rebuig total” a l’aplicació del 155. “No es donen les circumstàncies que el podrien promoure i a més la pressió de l’Estat espanyol no fa sinó alimentar la situació de rebel·lió”. “Jo no puc permetre que el meu vot l’Estat espanyol se’l passi pel forro”, conclou.

J.S./Agències