.

.

TOTS 21


Estrés visual per les noves tecnologies

Els nostres ulls estan preparats per mirar de lluny, però els dispositius digitals ens exigeixen distàncies curtes. Aquest esforç al que sotmetem els nostres ulls de forma continuada pot acabar provocant vista cansada, mal de cap o tensió al coll, símptomes habituals de l’estrès visual. Un estudi del Col·legi Oficial d’Òptics Optometristes de Catalunya (COOOC) del passat mes de setembre conclou que la majoria de la població fa un ús excessiu dels dispositius amb pantalla, una  rutina que eleva les afectacions de la síndrome visual informàtica (SVI) al 70% dels espanyols. Segons Josep Ramon Nebot, gerent de La Creu Blanca, “cal adquirir nous hàbits que ens permetin adaptar-nos a les noves necessitats visuals i oferir productes especialitzats per preveure i reduir les molèsties causades per l’estrès visual”.

L’ordinador, la tauleta o el mòbil han passat a ser elements quotidians de la nostra vida diària i han modificat els nostres hàbits de visió i lectura. A finals del passat mes de setembre, el COOOC publicava les dades d’una recent enquesta destacant que l’alt risc de patir estrès visual degut a l’ús continuat de pantalles. Segons l’estudi, els adults entre 31 i 60 anys passen de mitjana 9 hores diàries davant de dispositius digitals, mentre que la xifra augmenta a 10,5 en els usuaris menors de 30 anys. L’ús excessiu i l’exposició prolongada als dispositius digitals, amb pantalles il·luminades i d’una grandària inferior a la que estem acostumats (especialment en el cas dels mòbils) formen part d’un nou hàbit que, lluny de poder canviar, cal tenir en compte perquè la visió de prop sigui eficient, no causi molèsties i previngui l’estrès visual.

Població amb símptomes visuals informàtics

Davant d’aquestes necessitats, La Creu Blanca engega una campanya dedicada a l’estrès visual per tal de difondre aquest risc i conscienciar-ne la població. Amb un test on-line gratuït l’usuari pot conèixer quin ús fa dels dispositius digitals i detectar quin risc té de patir estrès visual. També pot informar-se sobre com preveure’l o reduir-lo. Pel que fa als serveis d’òptica, s’incorpora una nova prova específica i dedicada als usuaris de dispositius digitals que pateixen o tenen risc de patir estrès visual. L’examen especial d’estrès visual permetrà, de forma específica i segons els hàbits de cada persona, l’avaluació, el tractament i la prevenció de l’estrès visual.

Per a combatre l’estrès visual, cal conèixer i adoptar nous hàbits davant l’ús de pantalles i fins i tot utilitzar productes òptics específics que ens permetin adaptar-nos a les necessitats visuals que exigeix la nostra rutina. Aquest és el cas de les ZEISS Lents Digitals, les quals permeten millorar la visió durant tot el dia i preveure les molèsties causades per l’estrès visual.

Símptomes principals de la síndrome visual informàtica