.

L’alcaldessa de Reus, Sandra Guaita, xerrant amb la regidora de Seguretat Ciutadana i Convivència, Dolors Vázquez, i amb els responsables policials de la Guàrdia Urbana i dels Mossos. Foto: Mar Rovira

Els delictes a Reus han augmentat un 9,1% aquest 2023 respecte al 2022, en consonància amb l’increment en el conjunt de Catalunya, tot i que per sota de la mitjana catalana. És una de les principals dades de la Junta de Seguretat celebrada aquest dimecres.

Els delictes contra el patrimoni són els més nombrosos i els que han crescut més, un 12,2%. D’aquests, gairebé el 25% han estat estafes, especialment fetes per Internet.

Els responsables policials també destaquen que la resolució dels fets delictius ha crescut un 0,9% i que han pujat en un 6,6% el nombre de detencions. Alhora, els expedients sancionadors per tinença i consum de drogues s’ha enfilat fins a un 29%, però, en canvi, el consum d’alcohol a la via pública s’ha reduït un 58,5%.

La mitjana de delicte per cada 1.000 habitants a la ciutat és de 63,5 mentre que la mitjana catalana és de 69,5, segons dades facilitades pel consistori reusenc. La regidora de Seguretat Ciutadana i Convivència, Dolors Vázquez, ha destacat que les xifres demostren l’augment de l’activitat i l’efectivitat policial, ja que la resolució dels fets delictius s’ha incrementat un 0,9%, mentre que les detencions han pujat un 6,6%, fruit, sosté, de la major pressió i coordinació entre els cossos de seguretat.

Augmenten els delictes per estafes

Pel que fa als delictes contra el patrimoni, que han crescut un 12,2% respecte a l’any 2022, són els més nombrosos. D’aquests, els furts representen el 26,1% del total i les estafes el 24,8%. De fet, els responsables policials han indicat que creixen, especialment, les estafes per Internet. “Del 9% del global dels fets delictius, les estafes suposen més del 50%, la resta són per tipologies menors; es tracta d’una dinàmica que no és única de la ciutat, sinó que ha canviat la forma de viure de la ciutadania, de comerciar i relacionar-nos i, això, comporta l’increment d’aquest delicte”, ha subratllat l’inspector en cap de l’Àrea Bàsica del Baix Camp dels Mossos d’Esquadra, Xavier Hervàs.

D’altra banda, els robatoris amb força s’han incrementat un 1,8% respecte al 2022. Els més freqüents són els robatoris a l’interior de vehicles, els quals han pujat un 6,2%, mentre que en establiments han augmentat un 8,2%. En canvi, han disminuït els robatoris en domicilis en un 6,4%. També s’han reduït els delictes contra les persones, amb un 7,1%, i els delictes contra la seguretat viària, que han caigut un 9,6%.

En el cas dels delictes contra la salut pública, s’han fet 48 operacions policials, les mateixes que fa dos anys. “Això no vol dir que no hi hagi hagut més actuacions, ja que n’hi ha que acaben amb expedients administratius, és a dir, d’intervencions de substàncies, dels quals parlaríem de centenars de milers”, ha afegit Hervàs.

En paral·lel, l’edil de Seguretat Ciutadana i Convivència ha remarcat que els expedients sancionadors per civisme han pujat lleugerament, en un 3,28% (106) el 2023 respecte a l’any anterior. Vázquez també ha destacat l’increment d’un 29% dels delictes per tinença o consum de drogues, així com pels relacionats amb els sorolls i molèsties veïnals, els quals han crescut un 171,21%. En el cas dels expedients relacionats amb gossos, aquests han pujat un 95,68%.

La regidora ha atribuït aquestes xifres a la major presència policial i a la implicació ciutadana. “Podem donar una dada bona, el consum d’alcohol a la via pública ha baixat un 58,5%, fruit de la presència policial i de la col·laboració entre Mossos i Guàrdia Urbana en els controls fets al voltant de l’oci nocturn, volem un oci nocturn de qualitat a la nostra ciutat”, ha manifestat.

Més proximitat

Per la seva banda, l’alcaldessa de Reus, Sandra Guaita, ha realçat les tasques policials de proximitat fetes pels agents de la Guàrdia Urbana. Concretament, ha subratllat que s’han fet 6.120 patrulles de proximitat, 1.057 més que el 2022, i que la unitat específica de proximitat ha dut a terme 2.518 serveis, 943 més que l’any anterior. A més, pel que fa a la Comissaria Mòbil de Proximitat, ha dit que ha realitzat 1.317 serveis, 687 més que fa dos anys. La batllessa també ha celebrat la col·laboració entre cossos i forces de seguretat.

Mar Rovira – ACN