.

El policarbonat ofereix a la indústria automobilística possibilitats de disseny noves que faciliten la transició a l’electromovilitat. Foto: Covestro

Covestro celebra un aniversari molt significatiu per a l’empresa, els 70 anys del policarbonat. Aquest versàtil plàstic va ser inventat en 1953 pel químic Hermann Schnell qui, el passat 16 d’octubre, va rebre la patent del seu revolucionari descobriment. Des de llavors, el material de Covestro, conegut sota la marca Makrolon®, ha enriquit la vida de milions de persones.

D’Abba a l’espai

En l’actualitat, Covestro produeix Makrolon en diversos centres repartits per tot el món, especialment a Krefeld-Uerdingen (Alemanya), el primer lloc on va començar a fabricar-se. El policarbonat ha canviat la manera de viure de les persones. I no sols ho ha fet en el planeta terra, sinó també en l’espai: el 3 de juny de 1965, l’astronauta Edward H. White va ser un dels primers humans que es va desplaçar lliurement per l’espai per uns 21 minuts. Durant el passeig espacial, l’astronauta portava un casc amb una visera recoberta de Makrolon.

Eren els anys 80 quan el policarbonat també va fer història en la música. En 1982, l’àlbum “The Visitors” del famós grup pop suec ABBA, es va publicar en el primer CD fabricat de Makrolon. Gràcies a aquest component, l’àlbum va destacar per la seva acústica cristal·lina i sense cruixits. A més, el nou suport de gravació era considerablement més petit que el seu predecessor, el disc de vinil.

Com a material petit i lleuger, el policarbonat va ser una peça ideal per a fabricar les carcasses d’ordinador, especialment les del Macintosh Portable. Makrolon també va formar part de la digitalització a principis dels noranta com el component per a les primeres targetes de l’assegurança mèdica llegibles per ordinador. En 1994, aquestes van passar a formar part de la vida quotidiana de milions d’alemanys en tot el país.

El rècord mundial del policarbonat

Després del canvi de mil·lenni, el material de Covestro va batre fins i tot un rècord mundial: en 2004 es va construir la major coberta de policarbonat del món per a un estadi amb motiu dels Jocs Olímpics d’Atenes. En total, es van utilitzar 25.000 metres quadrats de làmines de Makrolon.

Els plàstics de Covestro també van contribuir decisivament al Mundial de Futbol de 2014 al Brasil. El sostre de l’Estadi Nacional de Brasília Mané Garrincha està fabricat amb 110 tones mètriques de Makrolon i protegeix de manera fiable a fins a 70.000 espectadors del vent i les inclemències del temps.

Un material per a innovar

Després de 70 anys, Makrolon continua sent un element indispensable per a la innovació en diferents sectors. Per exemple, el policarbonat ofereix a la indústria automobilística possibilitats de disseny completament noves que faciliten la transició a la electromovilitat. En l’actualitat, els components dels vehicles han de ser cada vegada més lleugers per a contribuir a una millora en l’eficiència energètica i, en aquest sentit, les peces fabricades amb Makrolon, molt més lleugeres, ja es troben en molts cotxes, com en el BMW iX i el Ford Mustang Mach E GT. A més de la indústria de l’automòbil, la tecnologia mèdica també confia en el material de Covestro. Gràcies a la seva biocompatibilitat i *esterilizabilitat, el policarbonat és ideal per al seu ús en equips de diagnòstic.

Makrolon s’ha convertit en un material pràcticament indispensable en la vida quotidiana moderna, i és probable que les aplicacions en e-mobilitat, la indústria electrònica i la tecnologia mèdica augmentin encara més la demanda mundial de policarbonat. I és que Makrolon es distingeix per les seves nombroses propietats excepcionals: és robust, lleuger i fàcil de processar. Per tant, pot utilitzar-se en una àmplia gamma d’àmbits i indústries, al mateix temps que aplana el camí per a noves innovacions”, ha explicat Sucheta Govil, CCO de Covestro.

Neutral per al clima i reciclable en el futur

Des de 2021, Covestro ofereix el primer policarbonat del món neutre per al clima. Aquest material sostenible es produeix a base d’electricitat procedent de fonts renovables i matèries primeres derivades de bioresidus i de diferents tipus de romanents.

“Amb les propietats de Makrolon RE, la nostra empresa fa un altre pas important en el camí cap a la neutralitat climàtica. Tant Covestro com tots els seus clients tenen l’oportunitat de millorar la seva petjada de sostenibilitat amb el nostre policarbonat sostenible”, ha afirmat Daniel Koch, director d’operacions per a EMEA de Performance Materials a Covestro.

Una vegada finalitzat el cicle de vida del policarbonat, Covestro també assumeix la seva responsabilitat. Per a complementar el reciclatge mecànic, l’empresa està treballant en un procés innovador en el qual el plàstic es reconverteix químicament en els seus precursors i pot així tornar a introduir-se en el procés de producció com a matèria primera alternativa. El reciclatge químic pot fer accessibles per al reciclat fluxos de residus més grans i, en particular, els que no són aptes per a processos mecànics.

V.Tapias