.

Costes preveu treure a licitació la redacció del projecte executiu per a la construcció d’espigons aquest juliol. Foto: ACN/M.Rovira

Els treballs de reposició de sorra han començat aquest dilluns a la platja d’Altafulla amb arena procedent del port de Torredembarra. En total, fins aquests dimarts, es traslladaran 4.000 metres cúbics a la zona de Botigues de Mar, la més “erosionada” i “exposada” pels temporals. Segons ha explicat la coalcaldessa, Alba Muntadas, en els pròxims mesos negociaran amb el Ministeri de Transició Ecològica i el port torrenc la concessió de 14.500 metres cúbics, que és l’aportació que necessita el municipi. En paral·lel, Costes preveu tenir enllestits els plecs per treure a licitació la redacció del projecte executiu i l’estudi d’impacte ambiental per a la construcció d’un o dos espigons semisubmergits, que han de servir per aturar la regressió de l’espai.

Enguany, no s’ha produït llevantades “fortes”, que són les que afecten més a la zona nord de la platja d’Altafulla, sinó que els temporals de finals de l’any passat van ser més de ponent. “Això ha fet que la part més afectada de tota la platja hagi estat la zona de Tamarit, i en canvi, hi ha hagut més aportació a la zona del fortí, per tant, no estava en un estat crític”, ha indicat la coalcaldessa. Per això, només han necessitat una “petita” aportació de sorra.

Segons Muntades, l’Ajuntament de Torredembarra va emetre un informe negatiu, tot i que el port tingués l’autorització per traspassar 14.500 metres cúbics d’arena cap a Altafulla. Davant d’aquest fet, el port n’ha aturat el trasllat de sorra a l’espera de consensuar-ho després de l’estiu per a negociar els terminis de l’actuació i de quina manera la faran. Per ara, no hi ha un calendari d’aquesta intervenció, però confien acordar-lo en els pròxims mesos.


Altres notícies:


En paral·lel, la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) va presentar-los la setmana passada les dades obtingudes via satèl·lit dels moviments de sediments. “Han acabat de construir el model que els hi permet modelar el desplaçament de sediments en aquesta zona i és el que ha de permetre dissenyar un espigó”, ha subratllat. De fet, aquest estudi servirà de base per redactar el projecte executiu per construir la infraestructura. El Ministeri de Transició Ecologia té previst licitar la seva redacció aquest mes de juliol.

Muntades també ha subratllat que les dotze barimetries previstes en el conveni amb la UPC –se n’han fet dues– continuaran tal com estaven previstes. “El conveni era per a dos anys, però s’allargaran fins que es compleixin les condicions i en funció dels temporals”, ha afegit la coalcaldessa. Alhora, ha assenyalat que el projecte executiu per construir l’espigó s’allargarà perquè també s’ha d’elaborar l’estudi d’impacte ambiental. Per la qual cosa, no preveu que es licitin les obres del projecte fins com a mínim d’aquí a dos.

Pel que fa al model obtingut per la UPC, Muntadas ha dit que la primera proposta contempla “un parell d’espigons, a la línia de la superfície, que no es vessin per dalt, perquè tampoc estiguessin totalment submergits”.

ACN/Mar Rovira