Des del Grup de mobilitat social i ambientalment justa a Tarragona s’ha convocat, per aquest dissabte, a les 12 del migdia, una acció protesta a l’avinguda Lluis Companys de la ciutat. L’objectiu de la protesta és denunciar la situació del carril bici a Tarragona i un pla de mobilitat urbana sostenible (PMUS) que “menteix quan parla dels desnivells de la ciutat i que s’esta implementant en detriment dels ciutadans amb menys recursos”.
Durant l’acció es durà a terme la gravació d’un curt que parodiarà aquestes situacions. És per això que la plataforma en defensa de la mobilitat ha fet una crida a la participació per a la gravació del curtmetratge i l’acte de denúncia. El clip parodiarà l’arribada d’una volta ciclista a un port d’alta muntanya i pretén denunciar la situació que la plataforma exposa en el següent vídeo:
Tota la iniciativa s’aplega sota el lema de “Tarragona no és alta muntanya, pedala pel carril bici, pedala per la veritat”.
He deixat de veure el video quan he vist que la lletra era comic sants.
sans*
No criem que la importancia del video resideixi en la seva estètica o en el seu muntatge, fet de manera totalment voluntaria, sino en el seu contigut. El video ha costat moltes hores de treball i recerca voluntaria, no com el pla de mobilitat que va costar 150.000 Euros i és ple d’errades.
Crec que des de fa anys hi ha un carril bici del centre fins a Bonavista, S’ha fet una estadística de l’ús que fan els biciclistes? Amb un estudi de l’ús es podrá saber si fer carrils bicis és una demanda social, si és una despesa pública en proporció a l´us i per tant ben feta o és un malbaratament, etc. etc.
Bon cap de semana.
Carles,
Si disposes d’aquestes estadístiques estaríem encantats de veure-les, nosaltres no les tenim en concret d’aquest carril.
Només uns apunts:
– Es tracta d’un carril bici defectuós, sense una entrada a Tarragona.
– Les dades que tenim respetce a Tarragona són del 2006, totalment desfasades, parlen d’un 0.2% actualment, no dubtem que seran moltes més persones. Però s’ha de tenir en compte que no hi ha gairabé cap km de carril bici construit de manera adequada, i que connecti escoles, nuclis de treball, etc. No serveix de gaire fer 3 o 4km aïllats, es necessita una veritable aposta, comunciació i promoció de la bici.
– Existeixen ciutats on l’implementació del carril bici i altres mesures ha fet incrementar el seu ús ràpidament. Des del grup ens agradaria fomentar que la gent agafes la bicicleta però per això hi ha d’haver una infraestructura. Igual que al construir un carrer, existeix la vorera i la carretera també ha d’existir el carril bici. Això encara avui no es fa.
– El que l’ús de la bicicleta no sigui majoritari entre la població no implica que no es faci, no tot es pot mesurar en aquests termes. Dons sino l’únic que s’afavoriria seria el transport privat (com s’esta fent) i això ens porta a infinits problemes que no explicarem aqui.
– Una vegada construit el seu manteniment i despesa és mínim. Les bicicletes a diferència dels cotxes danyen moltíssim menys l’asfalt. El cost d’implementar uns 50km seria de 10 milions d’Euros, 3 vegades menys del gastat al pàrquing Jaume I.
– Per últim si aplica l’anàlisis de costos global a l’ús de transport privat en comparació al de la bicicleta segur que obtindrà que la bicicleta és més económica, tot i que s’utilitzi poc. Pensi en el cost d’un vehicle, el manteniment de les carreteres, el cost del carburant, oli, reparacions. A més existeixen costos invalorables, les victimes de trànsit o el cost mediambiental.
No es tracta de criminalitzar l’ús del cotxe, de fet el ritme de vida i la nostra organització com a societat ens empeny a agafar-lo. Es tracta de poc a poc construir estructures i organitzacions diferents que ens permetin reduir el seu ús. Això implica tenir més temps pels desplaçaments, fomentar una cultura de proximitat, etc. Alguns punts que compartim en aquest grup és la necessitat de repartir el treball i la riquesa, que implica més temps per a cadascú.
Gràcies per la informació.