.

Carlos Alcalde, portaveu del Grup Mobilitat Tarragona

Carlos Alcalde, portaveu del Grup Mobilitat Tarragona

Després que la regidora de Mobilitat, Begoña Floria, defensés el passat dilluns el Pla de Mobilitat Urbana Sostenible de Tarragona (PMUST) i els seus càlculs dels pendents de la ciutat criticats i desmentits pel grup ciutadà ‘Mobilitat Tarragona’ a favor dels carrils bici, el col·lectiu ciutadà ha fet una contrarèplica pública aquest migdia davant les Oficines Municipals d’Atenció Ciutadana (OMAC) a la Rambla Nova.

El grup en qüestió segueix insistint en què el PMUST “està ple d’incorreccions” i per aquest motiu han fet entrega formal i per registre de les aportacions i correccions que han realitzat a l’OMAC, on a més es troben les oficines del Departament de Mobilitat.

Discrepàncies

El grup ‘Mobilitat Tarragona’ critica “l’escassa aposta que fa l’Ajuntament de Tarragona per la bicicleta proposant tan sols la construcció de 10km de carril bici en 5 anys excusant els pendents de la ciutat”. ‘Mobilitat Tarragona’ assegura que els càlculs del PMSUT són erronis, ja que “en aquest s’indica que el 56’4% de les principals vies té un pendent superior al 6%, quan la realitat és que a Tarragona només el 21% de les vies principals té un pendent superior al 6%, i en segon lloc, és irrellevant perquè la inclinació d’un carrer no dificulta la construcció del carril bici”

Per denunciar-ho va enregistrar el passat dissabte un vídeo fent una paròdia d’una arribada ciclista a un port de muntanya per reclamar més carrils bici a la ciutat. Una trentena de persones van participar y simular l’arribada dels ciclistes amb gran esforç a l’Avinguda Lluís Companys. Segons Carles Alcalde, portaveu del col·lectiu, “no és cert que a la ciutat hi hagi molta pendent per no ampliar els carrils bici”

En aquest sentit, Floria va aclarir que els càlculs eren correctes, ja que l’anàlisi dels pendents va fer-se a l’apartat de mobilitat de vianants i, per tant l’informe mesura la principal xarxa de vianants considerant els pendents des del punt de visió de la mobilitat a peu i d’aquí a la diferent interpretació dels resultats, donat que no és el mateix moure’s a peu que fer-ho en bicicleta”.

'Pedala per la veritat', una de les pancartes que acompanyava avui a una vintena de persones a favor dels carrils bici

'Pedala per la veritat', una de les pancartes que acompanyava avui a una vintena de persones a favor dels carrils bici

Peticions

Alcalde ha replicat dient que “volem que es facilitin les dades i càlculs i els punts exactes on es van realitzar, ja que si diuen que es van calcular punts màxims i per tant desnivells no es poden atribuir a un tram sencer”. A més, el portaveu del grup crític reclama que “es corregeixi el PMSUT, hi hagi major aposta pels carrils bici i es facin els 45km previstos inicialment i en tot cas s’aportin solucions als desnivells”. A més desmenteix que al Pla de Mobilitat no es digui que els desnivells excusen la implantació de carrils bici com va dir Floria, ja que, segons diu, hi ha un apartat on es parla de “dificultats orogràfiques” .

El grup seguirà lluitant per la causa i per ara tracten de formar part del Consell de Mobilitat junt amb un altre grup a favor de la bicicleta. Aquest migdia anaven acompanyats d’una pancarta on deia “Pedala per la veritat”, present també durant l’enregistrament del vídeo de dissabte passat.

Ecologistes en acció dóna suport a l’acte

Ecologistes en Acció ha enviat un comunicat de suport a “totes aquelles accions que impulsin una mobilitat sostenible a les ciutats, menys depenent de l’ús del cotxe, que fomentin els desplaçaments amb bicicleta  i el transport públic a preus que realment siguin una alternativa a l’ús de vehicles a motor”.

La plataforma considera “insuficient” el pla de Mobilitat a l’hora de desenvolupar mesures “realment efectives que incideixin en una millora en els desplaçaments per la ciutat i amb la salut de la ciutadania afectada per una qualitat de l’aire que supera els nivells que recomana la Organització Mundial de la Salud”.

Ecologistes en Acció també ha fet una crida a l’Ajuntament de Tarragona per establir un diàleg amb aquest Grup de Treball que permeti estudiar  les seves propostes més enllà del procés participatiu que s’ha portat  i millori la redacció del Pla per fer-lo una eina útil al servei de la Ciutat.

-Adrià Recasens-

/* JS para menú plegable móvil Divi */