.

.

TOTS 21


El ple de Constantí aprova per unanimitat sancionar els bancs amb pisos buits.

El ple de Constantí aprova per unanimitat sancionar els bancs amb pisos buits. Foto: Joan Marc Salvat

Constantí se suma a la llarga llista de municipis que han aprovat, en sessió plenària i per unanimitat, sancionar aquells bancs que tinguin pisos buits a la seva disposició i es neguin a oferir-los en condició de lloguer social. No obstant, regidors d’ERC i el mateix alcalde, Josep Maria Franquès, han coincidit en assenyalar la dificultat de concretar aquestes sancions per a les entitats bancàries. En aquest sentit, Franquès ha posat de relleu que un dels problemes que té el municipi són la desena de pisos buits que “han quedat en herència i els fills els han abandonat”.

I és que, segons el batlle de Constantí, “el problema no és que no hi hagi pisos a disposició, sinó que no es tenen diners per llogar-los encara que siguin a preus baixos”.

La sessió ordinària del ple també ha servit per donar compte de l’estat actual d’execució del pressupost pel 2013. En aquest punt, cal destacar les següents mocions aprovades per la totalitat del ple: d’una banda, deixar constància del “conflicte en defensa de l’autonomia local contra la Llei 27/2013, de 27 de desembre, de racionalització i sostenibilitat de l’administració local”; i, de l’altra, una moció conjunta del PSC-ERC-CiU-ICV, que critica la distribució de Fons de Cooperació Local de Catalunya i que, d’entrada, deixarà penjats els diners compromesos el 2013 per la Generalitat als municipis durant tres anys més.

Sobre aquest afer, s’ha denunciat que, a dia d’avui, la Generalitat no ha confirmat que ingressi els diners del darrer exercici en el termini de tres anys. Davant la manca de concreció del govern i la necessitat d’aquests diners per part del centenar de municipis catalans afectats, Constantí s’apunta als municipis que reclamen el que els hi pertoca a la Generalitat. Uns diners que, entre d’altres problemes, està impossibilitant la quadratura dels pressupostos.

L'alcalde, Josep Maria Franquès. Foto: Joan Marc Salvat

L'alcalde, Josep Maria Franquès. Foto: Joan Marc Salvat

Contra l’avortament

El ple municipal també ha aprovat el seu rebuig unànime a la reforma de l’avortament del govern del Partit Popular. En aquest sentit, el ple –tal i com han fet multitud de municipis catalans– ja ha reclamat rebocar aquesta llei que “significa un retrocés i una agressó a les dones respecte el marc legal vigent fins ara”, ha defensat la regidora d’ERC, Sílvia Puerto.

Canvis a l’Ajuntament

Menció a banda mereix, en el ple d’aquest dimarts, el nom de Lluís Rabascall. Després de 32 anys treballant pel consistori, Rabascall abandonarà en els propers dies les seves tasques com a secretari municipal per l’arribada de la seva jubilació. Amb la seva marxa, i d’acord amb la normativa actual, el ple també ha aprovat l’entrada de Baldomero Rovira com a nou interventor municipal. Unes funcions que durà a terme els dimarts al matí i els dijous a la tarda. Alhora, Rovira té l’obligació d’assistir als plens.

Cal recordar que Rovira és l’actual interventor municipal a l’Ajuntament de Reus.

Joan Marc Salvat