.

L’alcalde, Òscar Sánchez -tercer per la dreta-, amb el director de Tarragona21, Jaume Garcia -quart per la dreta-, durant la presentació del volum

Aquest divendres 30 de setembre s’ha fet a la Biblioteca Municipal l’acte de presentació del número 34 de la miscel·lània “Estudis de Constantí”. L’acte va comptar amb la presència de l’alcalde, Oscar Sánchez, i la regidora de Cultura de l’Ajuntament, Dolors Fortuny, i va ser presentat pel periodista Jaume García Cardoner, director del portal informatiu digital Tarragona 21.

El número 34 de la revista “Estudis de Constantí” inclou en aquesta edició un total de 7 articles d’alguns dels col·laboradors habituals de la publicació, com és el cas del constantinenc Lluís Papiol, que en aquesta ocasió aporta un article titulat “Per assegurar-nos de l’existència de déu, n’hi hauria prou amb la contemplació de l’univers per a convence’ns d’aquesta veritat”.

El director de Tarragona21, Jaume Garcia, va destacar “l’alt valor” que té una població com Constantí de poder mantenir any rere any, “des de 1985 fins ara” una publicació “que els periodistes n’anomenem d’història local” i que recull moltes disciplines de les ciències socials, des de l’arqueologia, la història, els personatges del món de l’art, els avatars de gent anònima o l’agricultura local. “Els pobles que no disposen de publicacions d’aquestes característiques no poden gaudir del coneixement de la seva història”, subratllà. Garcia rcordà el ferm lliga entre Constantí i Tarragona, que es reflexa en els ‘Estudis de Constantí’, però també l’àmplia relació que la vila té amb Reus.

L’historiador Josep Maria Grau Pujol participa en aquesta edició amb dos articles, un d’ells referit als paperers i altres oficis no agraris de Constantí, entre els anys 1705-1814; i l’altre, que signa conjuntament amb l’historiador Armand Grau Puig, en relació a la immigració del Sud de Catalunya a la ciutat de Terrassa al 1871. El també historiador i arqueòleg, Jaume Massó Carballido, aporta un article sobre les obres i projectes de l’arquitecte Pere Caselles a Constantí.

La publicació d’aquest any també inclou un article de l’historiador F.Andreu Lascorz, especialista en judaisme i cultura hebrea i president de l’Associació de Relacions Culturals Catalunya-Israel (ARCCI), que signa conjuntament amb l’historiador local i gestor de patrimoni cultural,Ferran Marín, un article que fa referència a la presència dels jueus a Constantí durant l’edat mitjana.

Un altre historiadors constantinenc, Ricard Escarré, aporta un article en referència a l’urbanisme i les relacions de veïnatge al Constantí de l’època medieval i moderna, entre els segles XV i XVII. Per la seva banda, Josep Maria Solé i Barrufet, aporta un article sobre l’inici dels tràmits per a al recuperació del Sindicat Agrícola i la Caixa Rural de Constantí. El número d’aquest any es completa amb un sumari que recopila els articles de tots els números de la revista “Estudis de Constantí”, que s’ha publicat de manera ininterrompuda des del 1985 fins el 2018