.

Portada del llibre sobre la guerra dels Segadors

Portada del llibre sobre la guerra dels Segadors

Coincidint amb l’inici de la seva Festa Major d’hivern, la Festa de Sant Sebastià, l’Ajuntament de Constantí presentarà aquest proper divendres el nou llibre de la col·lecció de les monografies històriques dedicat en aquesta ocasió a la Guerra de Separació, coneguda popularment com la Guerra dels Segadors.

Es tracta del cinquè número de la col·lecció de monografies històriques que publica l’Ajuntament des de fa uns anys, un llibre que ha escrit l’historiador i arxiver Manel Güell i que porta per títol “Constantinus Infelix. La Guerra de Separació (1640-1659)”.

L’historiador i arxiver Manel Güell, un dels màxims especialistes en aquest període, descobreix un esdeveniment molt intens de la nostra història. A mitjans del segle XVII, Constantí va estar en primera línia de batalla de la guerra que va enfrontar les tropes catalano-franceses contra les hispanes. Durant anys, el nostre poble va patir conquestes i reconquestes i canvià de mans fins a sis vegades. Foren vuit expugnacions (cinc setges –tots ells amb bombardeig inclòs- i dos assalts). Sempre va oferir resistència, molta o poca.

Amb la victòria definitiva de l’exèrcit hispànic, Constantí va entrar en una fase de col·lapse i ruïna. El castell, l’Església Parroquial i les muralles van ser enderrocats i es van imposar més contribucions a la població.

Manel Güell il·lumina aquesta època tan fosca amb una acurada investigació a partir de les fonts originals, moltes de les quals es divulguen ara per primera vegada. La monografia que us presentem està redactada amb una vocació didàctica que us apassionarà a poc que llegiu qualsevol pàgina a l’atzar.

La presentació, que anirà a càrrec de Josep Fàbregas i Roig, professor d’història de la Universitat Rovira i Virgili i autor del pròleg del llibre, tindrà lloc aquest divendres dia 17 un cop finalitzi l’acte del Pregó de la Festa Major i l’entrega de les tradicionals Distincions honorífiques, al Pavelló Poliesportiu municipal.