.

El ple de Constantí ha liquidat el pressupost de 2013 i ha aprovat el de 2014.

El ple de Constantí ha liquidat el pressupost de 2013 i ha aprovat el de 2014.

El ple de Constantí d’aquest dimarts ha servit per donar comptes de l’exercici 2013, que s’ha tancat amb un superhàbit de 833.000 euros. El regidor d’Hisenda, Daniel Rodríguez, s’ha felicitat de la tasca feta pel consistori que ha permès presentar “uns comptes sanejats”. En concret, Constantí ha tancat l’any amb un romanent de tresoreria de 3,69 milions d’euros –tal i com va avançar aquest mitjà fa una setmana–, pagant els proveidors a 28 dies i amb una ràtio d’endeutament del 4,31%.

A més de liquidar els comptes del 2013, la sessió plenària també ha servit per aprovar les previsions del 2014. Així, el ple ha aprovat un pressupost de 8.230.282,61 euros, tant en ingressos com en despeses, pel 2014. Un volum que significa una reducció del 0,2% respecte l’any anterior. El pressupost d’aquest any –així com el dels propers cinc anys– està condicionat per la sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya que obliga al consistori a tornar 1,2 milions d’euros a Katoen Natie Iberica SL. L’empresa es troba instal·lada al municipi i el consistori, per recomanació de BASE (òrgan autònom de la Diputació de Tarragona i gestor dels impostos al municipi), va fixar un Impost d’Activitat Econòmica per damunt del que li corresponia pagar a la companyia. Arran d’aquest desajustament, ara la justícia obliga al municipi a tornar els diners que s’han cobrat de més.

Per tal de no trasvalsar en excés l’economia municipal, consitori i Katoen (tal i com explicava Tarragona21 fa uns dies) han tancat un acord per retornar la quantitat en cinc anys, amb pagaments trimestrals que ronden els 65.000 euros. Pla d’inversions Tot i la clatellada que comporta el retorn d’aquest volum de diners, el consistori ja havia aprovisionat l’IAE que pagava Katoen des de 2011, conscient que se’ls hi podria reclamar per via judicial.

Alhora, entre el romanent de 2012 –que per llei no es podia tocar només que per eixugar deute– i el de 2013 –que d’acord amb les noves bases estatals i amb uns comptes sanejats, ja es pot disposar–, l’equip de govern de Constantí ha dibuixat un pla d’inversions, en forma de modificació al mateix pressupost de 2014 aprovat avui. D’entre totes les partides, que en bona part contemplen l’arranjament i millora de la via pública i la mobilitat, una inversió destaca per damunt de la resta. Es tracta d’una partida aprovada (amb l’abstenció de l’oposició), de 950.000 euros pel que es coneix com ‘Auditori’ i que fa referència al futur Centre Cultural Polivalent. L’obra, aturada en el seu moment per falta de diners, s’hauria de reprendre al llarg d’aquest 2014. Amb tot, el consistori ha sigut molt cautelós i no se n’ha concretat més informació al respecte.

Joan Marc Salvat

/* JS para menú plegable móvil Divi */