.

.

TOTS 21


Imatge virtual del projecte de transformació de l'actual traçat de la via a Salou, del 2010.

Imatge virtual del projecte de transformació de l’actual traçat de la via a Salou, del 2010.

L’actual via de tren entre Salou, Cambrils, Mont-roig del Camp i l’Hospitalet de l’Infant es convertirà en un espai lliure de gairebé 25 quilòmetres de llarg i més de 5 metres d’ample que connectarà els quatre municipis. Això passarà tant bon punt entri en funcionament el nou tram del corredor mediterrani (segons el ministre de Foment, començarà a circular en fase de proves a partir de l’abril de l’any que ve).

Segons ha pogut saber Tarragona21, aquest matí s’ha començat a treballar conjuntament per unir en la mesura del possible els projectes que cada municipi ja té per aprofitar aquest espai, en una reunió presidida pels alcaldes dels quatre ajuntaments i Trinitat Castro (directora dels Serveis Territorials del Departament de Territori i Sostenibilitat a Tarragona),. Coincideixen en allò més bàsic: no s’hi edificarà i s’hi prioritzarà el trànsit a peu i en bicicleta, convertint els trams urbans en passejos o bulevars, i els interurbans en vies verdes.

Coherència entre els diferents projectes

En properes reunions, els tècnics dels quatre municipis seguiran treballant per unir esforços i criteris, buscant els punts en comú entre els diferents projectes municipals. Es busca convertir els 25 quilòmetres de traçat en un espai amb el màxim de coherència (per exemple, a nivell de disseny del carril bici, d’arbrat, o d’instal·lació de mobiliari urbà), tot respectant el que cada municipi havia planejat per separat.

Al marge del TrenTram

En paral·lel, un estudi previ de la Generalitat licitat el passat juliol preveu la utilització de l’actual tram de via ferroviària entre Cambrils i Port Aventura com a part d’un sistema de tramvia que connectaria Cambrils i Tarragona, i que contempla “possibles ampliacions posteriors”. El projecte, conegut amb el nom de TrenTram, és una redefinició a la baixa del que es coneixia com a TramCamp, i que es va desestimar pel seu alt cost.

Recreació virtual del TrenTram. Foto: Cedida

“El TrenTram s’ha posat sobre la taula en aquesta reunió, però de moment s’hi treballa al marge. Els Ajuntaments estan d’acord en què no poden esperar més, i que ara la prioritat és la d’alliberar com més aviat millor aquesta barrera psicològica i material que els suposa la via”, ha afirmat Castro en declaracions a Tarragona21. “Aquest espai és una oportunitat pels municipis, i des de la Generalitat oferirem el nostre suport al que vulguin fer”, ha afegit.

“Si un dia la Generalitat hi vol fer passar un tramvia, l’espai hi serà, però de moment planifiquem aquest traçat com una rambla en els espais públics, i una via verda fora”, explica l’alcalde de Mont-roig, Fran Morancho. L’alcalde de Salou, Pere Granados, s’ha mostrat satisfet perquè avancin les converses en la reutilització de la via, i també ha volgut desvincular aquesta iniciativa i la del TrenTram. Per la seva banda l’alcaldessa de Cambrils, Camí Mendoza, ha afirmat que “la situació ideal seria que el tramvia estigués llest per ser implementat quan la via quedi en desús, però el que tenim clar és que la barrera que ens suposa la via ha de desaparèixer mentre no es concreti el projecte”.

Romà Rofes