
Més de dues mil persones desfilen a la Part Alta en l’acte central de la Setmana Santa a la ciutat. Fotografia: Fabian Acidres
La processó del Sant Enterrament de Tarragona està declarada, des de l’any 2000, festa Patrimonial d’Interès Nacional per la Generalitat de Catalunya i tot el conjunt de la Setmana Santa de la ciutat és festa tradicional d’interès nacional des de l’any 2009. Els seus elements són els armats, els passos, els penitents i els improperis, la música i les banderes i tot i que en els últims anys ha anat perdent participants, la davalla és poc significativa i segueix sent una de les processons de Setmana Santa més importants dels país i un referent de prestigi i lluïment.

Els armats de Tarragona. Fotografia: Fabian Acidres
A quarts de vuit, com és habitual, ha començat la desfilada a les portes de l’Església de Natzaret, on també acaba cinc hores i mitja més tard. Els Armats de la Reial i Venerable Congregació de la Puríssima Sang de Nostre Senyor Jesucrist, organitzadors de l’esdeveniment, han encapçalat la processó, seguits pels Penitents i les dotze confraries i associacions que acompanyen els respectius passos, una vintena. Els membres de cada confraria han dut a pes la figura que simbolitza un episodi de la passió i mort de Jesucrist i les han fet desfilar per un llarg recorregut que envolta tot el cas històric de Tarragona.
Molts d’aquests passos van ser destruïts durant la Guerra Civil espanyola i es van haver de construir de nou, com la Jesús de Natzaret. La processó del Sant Enterrament es fa a Tarragona en Divendres Sant des de 1859 i només les guerres i els conflictes armats l’han aturat en diferents períodes històrics. Abans de 1859 se solia celebrar el Dijous Sant i data de 1550.
Els actes de la Setmana Santa tarragonina continuaran aquest dissabte amb la processó de la Mare de Déu de la Soledat, a la tarda, i la vetlla pasqual que es farà a la nit a totes les parròquies de la ciutat.

Equip de redacció