.

Processó del Sant Enterrament. La ruta Espais de Setmana Santa permet descobrir els passos de primera mà. Foto: Cedida

Tarragona inicia la temporada turística de Setmana Santa i ho fa amb les rutes pels Espais de la Setmana Santa com a proposta estrella del Patronat Municipal de Turisme de Tarragona (PMTT), en col·laboració amb Argos Serveis Culturals, el Museu Bíblic Tarraconense i l’Agrupació d’Associacions de Setmana Santa.

Aquest dissabte s’ha iniciat aquesta activitat amb dues sessions, a les 11.30 i a les 17 h. Primera ruta, en català i francès, segueix una ruta que combina el Museu Bíblic –on es realitza una explicació genèrica del Museu i una visita a la sala de la Setmana Santa amb projecció d’un audiovisual, reproduccions dels passos i cartells de les edicions passades—; la plaça del Rei, on s’explica la processó de Divendres Sant, es visiten les dues esglésies i la congregació de la Sang; i, finalment, s’acaba a l’església de Sant Agustí, amb una visita arquitectònica i d’alguns dels passos que s’hi troben a l’interior.

La sessió de les 17 h està programada en castellà i anglès i fa un recorregut que comença al carrer de les Coques, l’arc de Sant Llorenç i la plaça de la Pagesia; continua a l’església de Sant Llorenç (gremi de Pagesos) on s’explica la mateixa església i els dos passos de l’arquitecte Josep Maria Jujol que alberga; la plaça del Rei, amb les mateixes activitats que en la primera ruta; i finalment l’església de Sant Agustí, on també es fa l’explicació tant del recinte com d’alguns dels passos que conté.

En els dos casos, les rutes parteixen des de l’oficina de turisme del carrer Major i s’ofereixen fins al 29 de març de manera gratuïta, amb reserva prèvia al web de Tarragona Turisme, on es poden consultar també totes les sessions i idiomes.

Portes obertes i activitats als monuments del MHT

A més de la ruta dels espais de la Setmana Santa, els visitants que s’acostin a Tarragona durant els dies de la festivitat podran gaudir d’una jornada de portes obertes als recintes del Museu d’Història de Tarragona (MHT), que ofereix aquesta activitat els últims dimarts de cada mes.

Entre els espais que es podran visitar gratuïtament el proper dimarts, s’hi troben quatre monuments Patrimoni Mundial de la Humanitat per la Unesco: l’Amfiteatre romà, el Circ-Pretori, el Fòrum de la Colònia i el Passeig Arqueològic-Muralles, a més de la Casa Canals.

A més a més, el MHT organitza durant tot l’any una ruta pel Pont del Diable, monument també Patrimoni de la Humanitat, que es podrà realitzar durant la Setmana Santa, en concret els dies 24 i 31 de març.

Durant la Setmana Santa, tradició i espiritualitat conviuen a la ciutat, unes celebracions que la majoria de tarragonins viuen intensament, al marge de les seves creences religioses. Si la Part Alta, el centre històric de Tarragona, ja exhibeix encant durant la resta de l’any, els dies de Setmana Santa la converteixen en un espai de devoció pràcticament màgic, en què la foscor, el so dels Armats i l’estètica dels passos (alguns d’artistes tan destacats com Josep Maria Jujol) resulten hipnòtics.

El Diumenge de Rams comencen a celebrar-se els diversos viacrucis que organitzen les confraries, germandats i gremis que formen part de l’Agrupació d’Associacions de Setmana Santa de Tarragona. Però, sense cap mena de dubte, la més important de totes les manifestacions que es porten a terme durant aquests dies és la Processó del Sant Enterrament de Divendres Sant.

Abans de la sortida, els armats recullen església per església cadascun dels elements, un dels actes més típics. La primera prova documentada de la celebració d’aquesta processó pels carrers de la Part Alta és de l’any 1550. Actualment, més de 4.000 persones s’agrupen en 13 gremis, confraries i congregacions portants de 20 misteris en aquesta processó. Els passos van precedits pels armats que trenquen el silenci amb el so dels seus timbals. La Processó del Sant Enterrament és considerada com una de les més importants de la Mediterrània i va ser declarada Element Patrimonial d’lnterès Nacional per la Generalitat de Catalunya l’any 2010. El 2009 la Generalitat de Catalunya va reconèixer a tot el conjunt de la Setmana Santa de Tarragona la categoria de Festa Local d’Interès Turístic.