.

Imatge de la jornada de la reapertura de la Necròpolis, el maig de l'any passat

La Tabacalera comença a caminar, en un recorregut que previsiblement serà llarg, però que ha de reordenar de manera definitiva i durant un període de temps molt llarg el trascendental llegat romà de Tarragona i també part de les necessitats culturals que té la capital.

El ple de l’Ajuntament ha aprovat aquest divendres el conveni que l’Ajuntament i la Direcció General del Patrimoni Cultural de la Generalitat signaran properament i pel qual es convocarà un concurs d’idees per acometre la reordenació de l’espai de la Tabacalera i el entorn.

No ha estat un acord fàcil ni molt menys ràpid: ha calgut tres anys per arribar a aquest punt després que el Govern Mas tirés enrere un anterior conveni entre l’Ajuntament i el darrer Govern tripartit de la Generalitat. El que ara s’aprova és l’esborrany del conveni del qual sortirà la proposta funcional per al concurs d’idees.

En principi, la reordenació de l’entorn afectava només la Tabacalera, però l’Ajuntament ha aconseguit que s’ampliï al que és la Part Baixa de Tàrraco, és a dir, llocs com la Necròpolis, la basília paleocristiana colgada al sòtan de Parc Central, les troballes del carrer Eïvissa o la Font dels Lleons. La Generalitat decidirà com acometre-ho, però el consistori podrà vetllar-ho i fer-ne el seguiment perquè formarà part del jurat del concurs.

Què inclourà

La Tabacalera, doncs, serà la seu del Museu Nacional Arqueològic de Tarragona (MNAT) -el gran Museu romà de Catalunya-, de la Biblioteca provincial -que es troba al carrer Gasòmetre-, així com el magatzem de les restes arqueològiques de Catalunya, la seu de l’Institut Català d’Arqueologia Clàssica (ICAC, situat a Tarragona) i la seu de la Reial Societat Arqueològica de Tarragona (RSAT). És a dir, diverses institucions, les seus de les quals es troben distribuïdes al llarg de la ciutat, restaran centralitzades a la Tabacalera. Es tracta d’un projecte urbanístic que inclou la Part Baixa de Tàrraco. No hi ha calendari de quan s’executarà tot, ara es comença a caminar.

La Tabacalera és actualment seu de Tarragona Impulsa -l’organisme municipal per al foment de l’ocupació i l’empresa-, de l’Arxiu Municipal, la Biblioteca i Hemeroteca municipals i la Capsa de Música. És una petita part, ínfima, del que serà l’ocupació futura de les naus de l’antiga fàbrica de tabacs.

La consellera municipal de Patrimoni, Carme Crespo, s’ha mostrat satisfeta que s’hagi arribat a aquest punt després de molt de temps de batallar-hi: “Almenys tenim un pla funcional, que és una mena de preprojecte”. Crespo valora especialment que el consistori hagi pogut incorporar tota la Part Baixa romana en aquest projecte que ha de suposar un salt cultural enorme per a Tarragona i el seu entorn.

J. Garcia