.

Primer dia de classe i retrobaments a la Facultat d’Economia i Empresa. Foto: URV

 

La normalitat completa es reprèn després de tres cursos marcats per la pandèmia

 

La URV inicia avui oficialment el curs 2022-23 amb 59 graus i dobles graus i 57 màsters, la matrícula dels quals, però, encara serà oberta fins a l’octubre. Des de principi de setembre i fins a final de mes, els dotze centres de la Universitat donen la benvinguda als nous estudiants en les jornades d’acollida, en què se’ls explica l’organització bàsica dels ensenyaments i la Universitat se’ls dona a conèixer els serveis que tenen a l’abast per desenvolupar la seva vida universitària, tant a nivell acadèmic com social i personal. Els que comencen alguna de les diferents enginyeries i ensenyaments de ciències experimentals, a més, ja fa dies que assisteixen al que s’anomena curs zero, en què el professorat repassa els coneixements necessaris de matèries com ara química, física i matemàtiques.

La recuperació completa de la normalitat postpandèmia

També s’incorporen aquests dies els estudiants d’altres cursos, encetant així el curs que recupera definitivament la normalitat i la presencialitat completa després de la pandèmia. Per als que assisteixen a la Universitat per primer cop, de fet, també és rellevant aquesta qüestió: “Hem fet una part important de la secundària online a causa de la pandèmia i ho hem passat malament – apunta Ariadna Vives, que comença el doble grau d’ADE i Dret-, per això valoro de manera molt positiva començar la Universitat amb normalitat”.

Aquesta estudiant de Valls ha assistit aquest matí a la jornada d’acollida de la Facultat d’Economia i Empresa. Com Miguel Ortiz, que comença ADE, tenia molt clar que aquests són els estudis que volia seguir. “Fer el doble grau -explica Vives- és una bona oportunitat”. Ortiz, en canvi, afirma que ha tingut professors d’Economia durant la secundària que per a ell han estat uns referents, fins al punt que la seva vocació és la de ser professor també. L’etapa que comença és important per a ell i assegura estar “ple de nervis” per conèixer els nous companys i les noves assignatures. Una de les companyes de facultat, Andrea Herrera, que estudiarà el grau d’Economia, explica que també ella tenia clar el què volia fer mentre tingués “relació amb els números”.

Les novetats del curs

Tot i que la matrícula, tant de grau com de màster encara és oberta, el nombre d’estudiants que ompliran els campus aquest curs serà superior a la del passat. A més de l’increment de la demanda per estudiar un grau a la URV en primera preferència, s’hi suma la posada en funcionament dels estudis d’Infermeria a la nova seu de Vilafranca del Penedès. I pel que fa a la preinscripció de màster, també ha estat superior al curs passat, fent que s’hagi activat tota l’oferta.

A més de la novetat de la seu de Vilafranca, aquest curs serà el de la posada en marxa de la formació dual del grau en Turisme, que segueix l’estela del grau en Química, que oferirà aquesta possibilitat per segon any als estudiant de darrer curs. Els estudiants tenen més de 1.000 hores d’aprenentatge pràctic a les empreses participants, que afavoreixen l’adequació de les competències i habilitats amb les que requereix el mercat de treball i l’ocupabilitat dels titulats en llocs més ben retribuïts.

Pel que fa a les novetats en els equipaments, les aules i laboratoris docents estan equipats amb mesuradors de la qualitat de l’aire, que alerten quan és necessari ventilar i ajuden a millorar l’eficiència energètica.

Els recursos, serveis i activitats a l’abast dels estudiants

La carrera acadèmica es forja des del primer dia, tal i com ha recordat el degà de la Facultat d’Economia i Empresa, Antonio Terceño, als estudiants que avui s’han trobat a l’Aula Magna del campus Bellissens en el seu primer contacte amb el professorat i els companys. Ha ressaltat la importància de l’expedient per poder escollir l’empresa de pràctiques, la universitat de destí d’una mobilitat internacional i tantes altres qüestions per a les que cal un barem, encara que sigui els darrers anys de carrera.

Precisament per als qui aquest serà l’últim any de grau i també de màster han de planificar qüestions com ara l’elaboració del Treball de Fi de Grau, per al qual la Universitat posa al seu abast el catàleg d’Aprenentatge Servei, amb propostes de treballs que integren el servei a la comunitat amb l’aprenentatge de continguts, competències, habilitats i valors.

La formació de grau i màster es completa amb els recursos del Centre de Recursos per a l’Aprenentatge i la Investigació (CRAI) i l’oferta d’altres cursos als quals tenen accés els estudiants per enriquir el seu currículum, tant amb l’aprenentatge de llengües a través de Llengües URV, com l’adquisició de nous coneixements a través de l’Aliança Aurora, entre d’altres.

A més de la formació, la Universitat ofereix activitats esportives, culturals i de voluntariat i cooperació, que es poden consultar al web d’extensió universitària. També disposa de la Unitat d’Igualtat, on l’estudiantat pot recórrer en cas d’assetjament, i del Servei d’Atenció Psicològica, que orienta sobre el seu benestar emocional i el rendiment acadèmic.

Redacció