.

Una de les espècies que es podrà veure a la zona. Foto: DiariTots21

Les obres de restauració dels Prats d’Albinyana de Vila-seca – Xarxa Natura 2000 arrenquen per recuperar aquest espai natural de gran valor mediambiental i paisatgístic, de 37,78 hectàrees. Els seus responsables han explicat aquest dimecres que s’ha fet una diagnosi per cartografiar les espècies que s’hi alberguen, com l’escarabat blau o la papallona tigre, per protegir-les. A més, ja han començat els treballs per treure runes, brossa i espècies invasores.

Amb un pressupost de 2,3 milions d’euros, les obres s’executaran en un termini d’un any. “És l’actuació de restauració de les zones humides més important que hi ha actualment de Catalunya”, ha dit el cap del departament d’Acció Climàtica i Territori del Port de Tarragona, Rafael López.

Render que detalla com quedarà l’entorn, avui un enorme descampat

Aquest dimecres s’ha cursat una visita institucional, que ha comptat amb la presència del president del Port de Tarragona, Saül Garreta, així com d’altres representants del Port; de l’alcalde de Vila-seca, Pere Segura; i de Xavier Villacampa, director dels Serveis Territorials del Departament de Territori a de la Generalitat de Catalunya a Tarragona. Així mateux s’ha mostrat una exposició de fotografies de les espècies de fauna i flora que hi haurà, que ha presentat Rafael López-Monné, i Laureà Giné, director de l’Oficina Territorial d’Acció i Avaluació Ambiental de Tarragona.

Serà la zona humida més important entre els deltes del Llobregat i de l’Ebre i afavorirà l’estada de les aus migratòries, a més que s’introduiran esècies pròpies d’aquests indrets humits.

Un cop estigui en marxa el projecte, serà visitable de forma controlada, no pas restarà oberta a la ciutadania donada la seva elevada protecció ambiental. “No es podrà passejar el gos”, ha dit de manera gràfica el president del Port, Saül Garreta. Al seu torn, l’alcalde de Vila-seca, Pere Segura, ha titllat de “projecte capdal” la restauració ambiental dels Prats d’Albinyana, que a més “farà de tap i de cohesionador enre la ZAL, en frontal de La Pineda i la platja de Vila-seca”.

La gestió de l’espai natural serà externalitzada del que es comená a conèixer com un ecoparc històric, situat també en l’entorn de l’antic jaciment arqueològic del poblat de Cal.lípolis.

 

El projecte de restauració dels Prats d’Albinyana, amb un pressupost de 2,3 milions d’euros i una durada de 12 mesos, té com a objectiu principal restaurar els hàbitats i ecosistemes propis d’aquest espai natural protegit. L’espai natural que es recuperarà té una superfície situada al costat de la ZAL, en un zona pertanyent a la Xarxa Natura 2000, concretament a l’espai de la Sèquia Major, que comprèn dos sectors separats: la Sèquia Major pròpiament dita i els Prats d’Albinyana.

Ambdós espais també estan inclosos en el Pla d’Espais d’Interès Natural (PEIN). A més, part de l’espai dels Prats d’Albinyana està catalogat com a zona humida de la Platja dels Prats de Vila-seca. Com a patrimoni cultural, destaca la presència de restes arqueològiques de la vil·la romana de Cal·lípolis.

El cap del departament d’Acció Climàtica i Territori del Port de Tarragona, Rafael López, el president del Port de Tarragona, Saül Garreta, i l’alcalde de Vila-seca, Pere Segura, entre altres al final de l’acte. Foto: Mar Rovira

El projecte preveu crear una crear una llacuna de grans dimensions amb una illa central. L’existència de la llacuna permetrà reintroduir a l’espai espècies diverses. Dins de la llacuna, es formarà una illa de gairebé 27.000 metres quadrats que permetrà que aus com la gavina corsa, puguin nidificar-hi, ja que reunirà les condicions òptimes per a atreure la seva presència.

Al voltant de la gran llacuna es crearà un bosc de ribera gràcies als més de 13.000 arbres que s’hi plantaran i que inclouran espècies com els àlbers, salzes, oms o pins. Aquest bosc, a la vegada, afavorirà la presència d’altres aus que actualment ja són presents en aquesta zona, com els ratpenats, millorant el seu hàbitat.

Així mateix, es plantaran plantes i arbusts petits, com joncs i herbassars graminoides característics d’aquesta mena d’ecosistemes. El projecte contempla la plantada de més de 45.000 peus vegetals, però els responsables de l’obra revisaran aquesta xifra atès que l’espai ha gaudit d’una gran recuperació espontània durant els últims anys de “no intervenció humana” i és possible que es rebaixi significativament el nombre d’espècies a replantar.
Més informació:

Seguirà ampliació