.

Un socorrista, a la platja Llarga en una imatge d’arxiu. Foto: ACN

Si no hi ha canvis en l’evolució de la pandèmia del coronavirus, el 8 de juny es podrà anar a la platja amb el que s’entén que és anar-hi, és a dir, a prendre el bany i a prendre el sol. Queden set setmanes per la bona nova, i l’Ajuntament de Tarragona s’està preparant per abordar el retorn, que no serà com havia estat sempre i caldrà mantenir les distàncies i la seguretat. S’està obrint el debat a Catalunya i a la Costa Daurada de com hi anirem, què ens hi trobarem i sobretot, què podrem fer i què no. Alguns municipis plantegen dividir les platges en franges d’edat i d’altres, en franges horàries. Què farà Tarragona?

No hi ha un protocol definit ja que seria inocu fer-ho ara tenint present els moviments oscil.latoris que ha tingut la pandèmia des que va esclatar. Xavi Puig, tercer tinent d’alcalde i coordinador de l’Àrea de Territori i Sostenibilitat, ha destacat a Tarragona21 que el consistori aprofitarà aquest marge de set setmanes de temps ‘per anar perfilant les actuacions que portarem a terme. Fer-ho precipitadament podria ser contraproduent ja que podríem haver-nos de fer enrere d’algunes mesures anunciades’.

L’Ajuntament sí té clar que establirà una planificació: ‘Volem un pla acurat, ajustat el més possible al municipi i a les seves característiques’. Caldrà primer escoltar els experts i les autoritats i les normes que dictaminin sobre l’ús de les platges. D’entrada, l’equip de govern defensa mantenir la idiosincràcia de les platges de la ciutat: ‘Ja tenen un ús social diferenciat. L’Arrabassada és molt usada pels joves; la Llarga, per les famílies. La planificació, per tant, respectarà els usos socials que s’hi donen‘. El que no farà el consistori és ‘fer una distinció que contradigui l’ús social actual’.

Mantenir el distanciament social, establir protocols de seguretat i adaptar-nos a la realitat geogràfica actual seran temes que s’aplicaran. Un exemple: ‘La platja Llarga és ara com ara molt estreta pels efectes del temporal Gloria. Caldrà combinar el poder gaudir-hi amb assegurar amb les màximes condicions de seguretat’, subratlla.

La Guàrdia Urbana i la Creu Roja seran els equips situats in situ, tant per la seguretat i control com per fer una tasca pedagògica. Un altre tema de pes serà la mobilitat, l’accés a les platges, un aspecte també crucial que abordarà el consistori, que com a marca ideològica defensa l’ús i la promoció del transport públic, ‘i fer-ho ara de manera segura’, de la mateixa manera que es buscarà situar punts d’aparcaments dispersos. ‘Ara seria el gran moment per tenir el carril bici fet’, destaca el conseller.

De la mateixa manera que la pandèmia ha obert un debat sobre la petjada humana sobre el planeta, també en entorns naturals del Camp de Tarragona, com els rius Francolí i Gaià o les mateixes platges -que han recuperat flora i fauna autòctones-, també s’està potenciant la defensa del vehicle privat com a element de major seguretat sanitària, fet que va en la línia contrària a les polítiques progressistes de defensa del transport públic  la sostenibilitat. Serà una altra batalla ideològica a plantejar quan es vagi retornant a la ‘nova normalitat’.

Jaume Garcia