.

Imatge de la reunió celebrada aquesta tarda a Tarragona per abordar la denúncia col·lectiva

Imatge de la reunió celebrada aquesta tarda a Tarragona per abordar la denúncia col·lectiva

Centenars de ciutadans de les comarques de Tarragona -que podrien sumar algun miler- podran reclamar via civil contra Bankia per la seva suposada sortida fraudulenta a Borsa en el que serà una demanda col·lectiva que impulsa una entitat. Així ho ha anunciat l’associació ADICAE, que porta la defensa de 2.200 afectats arreu de l’Estat i que ha celebrat una assemblea informativa aquesta tarda a Tarragona per convidar els afectats que se sumin a la demanda.

A resultes d’una sentència recent del Tribunal Suprem s’obre la via per poder presentar demandes per la via civil i no només seguir la demanda penal que es tramita a l’Audiència Nacional. La campanya que inicia ara ADICAE busca sumar els afectats que encara no hagin denunciat Bankia per haver resultar perjudicats “per un frau i estafa massiva que va suposar la sortida en borsa de Bankia”, ha informat a l’assemplea el coordinador general d’ADICAE, Àlex Daudén.

ADICAE és una associació especialitzada en serveis financers que s’encarrega de denunciar els fraus que es produeixen a la banca.

Bankia va sortir a borsa amb uns actius irreals. Uns 400.000 espanyols van subscriure accions presuntament enganyats per “informació falsa”. Sumen 5.200 milions d’euros les aportacions els afectats a tot l’Estat.

L’associació es va personar com a acusació popular davant l’Audiència Nacional, on se segueixen pressumptes delictes del Consell directiu del banc. Representen, per via penal, 2.200 petits accionistes.

El passat 27 de gener, el Tribunal Suprem publicava una sentència que tombava dos recursos de Bankia sobre sengles procediments celebrats a València i Astúries. Bankia volia que s’impedís seguir la via civil en existir una via penal. El Suprem assegurava així la compatibilitat dels dos procediments, sense caler esperar que acabi la via penal. Avui mateix s’ha conegut una sentència d’un jutjat de Girona que va en la mateia línia.

Suposa això obrir l’aixeta a la via civil, que és el que ADUCA inicia ara amb una campanya informativa en diferents províncies. A la de Tarragona van resultar especialment afectats els clients de Caja Madrid, entitat que es va quedar les caixes agràries i va acabar en mans de Bankia.

J. Garcia