.

L'Hospital Sant Joan de Reus

L’Hospital Sant Joan de Reus

Després del fallit debat d’investidura de Pedro Sánchez i d’unes setmanes de dubtes en el panorama polític, un nou acostament entre el líder del PSOE, Albert Rivera i Pablo Iglesias dibuixa la possibilitat d’un pacte, el que podria evitar la repetició de les eleccions, una possibilitat que, de tota manera, encara no s’ha descartat. El cercador immobiliari Nestoria compara el cost d’uns futurs comicis amb el de diverses infraestructures i analitza quants habitatges (lliures i protegits) permetrien comprar els 130 milions d’euros que costaria tornar a posar en marxa la maquinària electoral.

Uns 1.484 pisos de protecció oficial i gairebé 650 lliures

Segons dades fetes públiques pel Ministeri de l’Interior, els comicis generals del 20 de desembre van costar 130 milions d’euros, incloent-hi partides com Correus, Logística, Administració Pública o Telecomunicacions. Amb aquesta mateixa xifra es podrien pagar ni més ni menys de 1.484 pisos de protecció oficial de 80 metres cadascun, tenint en compte que el preu mitjà a Espanya per a la VPO és de 1.095 euros per m2. La quantitat d’habitatges lliures equivalent al cost de les eleccions és menor, encara que gens menyspreable, si tenim en compte que amb aquests diners podrien adquirir-496 pisos de 80 m2 al preu mitjà que es paga a la ciutat de Barcelona (3.275 euros, segons dades de Nestoria).

Un hospital de 279 llits com el Sant Joan de Reus

Si posem el focus en les infraestructures, el cost de les eleccions seria pràcticament equivalent al d’un hospital petit-mitjà. Així, per exemple, el cost de l’Hospital Sant Joan de Reus, que consta de 274 llits, es va xifrar en 138 milions d’euros, de manera que amb els diners de les eleccions es podria construir un hospital de dimensions semblants o pagar més de la meitat d’un altre complex hospitalari més gran, com el de Burgos, amb un cost de 210 milions d’euros.