.

Imatge d’arxiu de l’emresa IQOXE.

Aquest matí ha tingut lloc una reunió per videoconferència, convocada pel President de la Generalitat, per presentar l’informe final de la taula d’avaluació i seguiment de l’accident de l’empresa IQOXE, en la qual ha participat CCOO d’Indústria de Catalunya. En aquesta reunió, el President de la Generalitat ha presentat un document que relata les accions que han dut a terme les diferents conselleries arran de l’accident, ocorregut el passat mes de gener, i fa un seguit de recomanacions o accions genèriques a realitzar, sense concretar com es realitzaran, qui ho ha de fer ni els terminis per fer-ho, la qual cosa buida el document del contingut que ha de tenir un veritable informe final de la Presidència del Govern de la Generalitat.

CCOO vol manifestar, en primer lloc, que ‘no està d’acord amb la presentació d’un informe final’ per part de Presidència dels Govern de la Generalitat, quan encara estan obertes la comissió d’investigació del Parlament i la comissió de Treball per establir la coordinació d’activitats preventives entre les empreses dels polígons petroquímics de Tarragona i la Inspecció de Treball no ha acabat ni ha resolt la investigació de l’accident.

A més, CCOO ‘no ha participat ni té coneixement de cap proposta concreta’ sobre les modificacions del pla d’emergència exterior de la indústria química, més enllà de l’anunci de tornar al PLASEQTA. Tampoc ha participat ni té coneixement de cap modificació que millori l’efectivitat i la coordinació entre els plans d’emergència interior de les empreses, ni de cap proposta que avanci en la millora de la seguretat de la ciutadania del Camp de Tarragona.

En segon lloc, CCOO d’Indústria denuncia que IQOXE’ continua incomplint la normativa de seguretat’. Després de l’accident, CCOO ha hagut de denunciar l’empresa fins a quatre ocasions, ‘tres de les quals per incompliments greus en matèria de seguretat laboral i una altra per discriminació sindical contra CCOO’. La Inspecció de Treball ha fet diversos requeriments i advertències a la direcció d’IQOXE sobre aquests temes.

Per tot això, CCOO no accepta l’informe final presentat per Presidència, ja que ‘abans hauria d’haver recollit les conclusions de la resta d’actuacions, algunes de les quals segueixen obertes. Sospitosament, l’informe que va emetre el Síndic de Greuges, que és l’únic que està acabat i que fa referència a l’acció de Govern, principalment, no està recollit en l’informe presentat avui’.

CCOO exigeix al Govern una acció ‘decidida i compromesa’ amb la seguretat de les persones que treballen als polígons petroquímics de Tarragona, tal com està reclamant el sindicat des de fa més d’un any, molt abans del greu accident d’IQOXE, i a la qual es van comprometre els principals departaments del Govern l’octubre de 2019.

Finalment, CCOO demana que ‘es depurin responsabilitats polítiques’ davant la ‘clara ineficàcia del Govern de la Generalitat’, que ‘no és capaç de desenvolupar les seves competències en matèria de seguretat industrial i laboral’ per establir les condicions necessàries de seguretat per a les persones treballadores i per a la ciutadania del Camp de Tarragona.

Així mateix, CCOO no descarta promoure noves mobilitzacions de la mà de la societat civil, quan les circumstàncies ho permetin, si no s’avança de forma clara i decidida en els requeriments dels treballadors i treballadores dels polígons químics de Tarragona.

D’altra banda, UGT ha criticat Torra: ‘Tornem a veure com el PLASEQTA i els àmbits on es tractarà de seguretat industrial i medi ambient es desenvoluparan d’esquena als treballadors. Ens sembla del tot equivocat i injustificat que UGT, com a sindicat majoritari en el sector químic, no formi part d’aquests àmbits, ja que som qui coneixem què passa internament a les empreses a causa de la nostra feina diària. Creiem necessari que s’augmenti el personal d’inspecció de treball i les inspeccions de manera específica en el sector químic, amb una formació especialitzada per a aquest personal’, afirma.

UGT Tarragona emplaça a continuar treballant en el protocol de seguretat que s’havia començat a treballar entre sindicats, empreses i Departament de Treball i que havia quedat aturat a causa de la COVID-19. ‘És urgent que es torni a reactivar aquest grup de treball i és imprescindible que l’esmentat protocol s’apliqui com més aviat millor. UGT Tarragona considerem que s’estan fent gran quantitat d’informes, documents, comissions de treball, però a l’hora de la veritat estem observant que no existeixen els compromisos reals que els treballadors i la ciutadania reclama i, a més ningú assumeix responsabilitats’.

Redacció