.

.

TOTS 21

Imatge d’una diada de Sant Jordi a Tarragona. Foto: ACN

Arriba l’esperada diada de Sant Jordi, un dia on tot el protagonisme recau en el llibre i tot gira en torn a ell, sense desprestigiar a la rosa que també forma part d’aquesta festivitat que arreplega els catalans de tot arreu. L’olor a llibre nou s’ensuma en l’aire i els ciutadans surten al carrer. Tothom troba un moment per passejar-se per les rambles amb l’objectiu de trobar quines són les novetats editorials d’aquest any.

Fins a 202 parades de llibres i roses s’instal·len a partir de les set del matí a la ciutat, principalment a Rambla Nova. Serà el dia també de les presentacions de llibres, per aprofitar per fer campanya en la doble cita electoral, i la primera diada castellera a partir de les vuit de la tarda i amb el concurs de les quatre colles de la ciutat, tota una tradició.

Des de Tarragona 21 us volem facilitar la feina, aquestes són les estrenes d’autors i d’editors tarragonins que estaran presents en les parades per aquest Sant Jordi 2019. Abans hem d’avisar que les novetats d’enguany contenen una llarga llista d’autors, no només trobarem aquests llibres a les parades, això que veuràs a continuació és un breu  resum dels llibres que ens podem trobar el 23 d’abril a les parades de la nostra ciutat. Comença el viatge més literari.

Sant Jordi és una aposta ferma per la cultura, també pot ser vist des d’una mirada crítica dirigida cap el marketing purament més comercial, no obstant, ningú pot negar que l’abril és el mes del llibre on més promocions literàries podem trobar. Aquestes són les novetats editorials d’aquest Sant Jordi que cada segon que passa és més pròxim. Aquest dimarts és l’oportunitat perfecte per consumir cultura de proximitat.

NOVETATS EDITORIALS

El manuscrito de Argelès-sur-Mer de Pietat Roig Miralles.

Comencem per l’editorial Silva, que presenta cinc llibres entre les novetats més destacades per aquest Sant Jordi, entre ells trobem el “Manuscrito de Argelès- sur-Mer”, un llibre que destaca pel seu valor documental. L’obra de Pietat Roig Miralles, professora a Tarragona i originària de l’Aldea, reconstrueix la seva historia familiar i alhora parla dels refugiats. Parteix del descobriment del diari d’un refugiat de la postguerra (Mariano Roig). Una novel·la ”plena d’emocions, moments durs, inquietuds, lluites per la supervivència”. Explica a més, les dures condicions de vida dels exiliats en els camps de concentració del sud de França, en la localitat d’Argelès-Sur-Mer van tancar més de 100.000 persones en una platja i vigilats durant messos per l’exèrcit colonial de França. El govern francès va demanar perdó fa tants sols uns anys pel maltractament als immigrants. Aquest llibre el podem trobar en tres idiomes; català, castellà i francès.

Una altra aposta de la mateixa editorial tarragonina és “Gats Rumberus”, de Ferran Gerhard, veterà periodista i escriptor. Aquesta és la seva sinopsi: “Un dels felins bigotuts, bohemis i nocturns de Gats Rumberus somia amb que la rumba catalana sigui declarada Patrimoni Immaterial de la humanitat. Tarragona és el món, al port no hi ha peixos, els llibres naufraguen”. És un món ple de contradiccions on els seus personatges són una revolució.

Gats Rumberus de Ferran Gerhard, un món de felins bohemis on Tarragona és la ciutat de la revolució.

L’autor d’aquesta utopia, Ferran Gerhard (Valls, 1953), viu actualment a Tarragona i és llicenciat en Ciències de la Informació per la Universitat Autònoma de Barcelona. Ha treballat en diversos mitjans de premsa, ràdio i televisió.

Altres llibres que presenta l’editorial són “El Comecuentos”, un recull de 28 relats de diferents autors que expliquen el retrobament entre l’autor i el personatge que dona títol a aquesta obra, també apareixen il·lustracions a cada nou relat. Un altre és “El aprendiz”, de Manuel Lara Fernández, actualment resideix a Tarragona. Descriu la vida d’un noi marcat per la duresa de la vida, el franquisme i episodis violents de la postguerra espanyola. L’última aposta de l’editorial Silva és “l’Àngel del fracàs”, de Gerard Salvat (Alforja, 1944), que plasma els pensaments i sentiments del seu pare, Joan Salvat, tot a través d’una mirada documentada per uns fets dramàtics de la repressió de tota una època, la historia d’un soldat desenganyat, un anarquista valent o pot ser un traïdor, segons els ulls que el jutgin.

Pel que fa a URV publicacions, presenta unes novetats editorials molt interessants enguany:

Podem trobar una llarga llista de publicacions dedicades a la llengua, com per exemple “La victòria de Pompeu Fabra”, obra elaborada per Jordi Ginebra i Marina Mallafrè. Ambdós seleccionen textos periodístics d’Antoni Rovira i Virgili sobre el geni de la llengua catalana, Pompeu Fabra. Seguint dins de la mateixa tesitura es presenta Joan Martí i Castell, el qual també parlarà d’aquest geni a “Els principis fonamentals en la tasca normativitzadora de Pompeu Fabra”, aquest últim és un anàlisi de la seva obra.

També podem trobar un document molt interessant que canviarà la visió en les aules: “Guia per a una docència universitària amb perspectiva de gènere”, un volum coral liderat per Teresa Cabruja Ubach i M. José Rodríguez Jaume. Hi trobarem tota mena de recomanacions per incorporar la perspectiva de gènere en les assignatures. Aquesta és la seva tesi: “Amb aquesta reflexió sobre els diferents elements que configuren el procés d’ensenyament-aprenentatge, tot partint del sexe i del gènere com a variables analítiques clau, no només s’acompleix una qüestió de justícia social sinó de qualitat de la docència”. Un llibre clau per entendre les necessitats d’un canvi innovador en les aules.

Del Morell, parlem-ne és la memòria històrica dedicada a tot un poble per part de Josep Bultó.

Una altra editorial de prestigi, amb seu a Valls, Cossetània, presenta entre les seves novetats tot un recull històri,c com per exemple Front d’Aragó: 123 Brigada Mixta “Memòries d’un mestre”, de Florenci Ollé i Riba, que dóna la visió de com era la vida quotidiana a la primera línia de front, un treball molt elaborat amb molta documentació darrere. Com també és el cas del llibre Del Morell, parlem-ne, de Josep Bultó Vidal, aquest últim recull les memòries històriques de tot un poble. Un altre aposta és Cuba 1898, que explica el procés d’emancipació d’aquest país que va esdevenir un gran impacte a Espanya, explica la “lluita per l’alliberament d’una nova nació on criolls i esclaus es  van aliar per l’esperança d’un nou futur”. Aquesta editorial presenta una llarga llista de novetats  que són plenament recomanables pels més intrèpids i curiosos.

 

Si seguim parlant d’editorials no ens podem oblidar de la reconeguda Arola, que està d’aniversari. Aquesta també presenta una llarga llista de novetats, entre les més sonades, Els ocells no tenen por a volar de Raimon A

Veus de Reusenques de Lletres jugaran amb el narrador i el receptor.

rola. En aquesta obra” l’autor es pregunta per què l’ésser humà té por i no viu plenament allò que li és propi”, dona l’exemple dels ocells, aquests no tenen por de volar perquè es troba dins de la seva naturalesa.

Una altra aposta ben ferma és Reusenques de Lletres, que juga aquest cop amb el jo, el narrador es planteja preguntes, alguns dubtes i sentiments, tot des de la primera persona i el seu receptor respon. Amb el llibre de Veus ho arribaràs a dubtar tot. Altres llibres que trobarem per part d’Arola editors són Pelacanyes, ganxets i altres personatges, de Xavier Fernández; o El vici, de Núria Perpinya, entre d’altres.

La Diputació de Tarragona també presenta les seves novetats per aquest Sant Jordi. El llibre Ermites i santuaris singulars de la demarcació de Tarragona, de Domènec Ribes i Mateu, fa una passejada per cinquanta temples del Camp de Tarragona i de les Terres de l’Ebre que destaquen pel seu valor artístic. També presenta altres com El Tapís de Tarragona. Joan Miró/Josep Royo, de Josep M. Rosselló. A més,

El tapís de Tarragona de Joan Miró i Josep Royo.

com cada Sant Jordi, ,la Diputació també ofereix de manera gratuïta l’edició digital del darrer llibre del Premi de narrativa curta per Internet –Cara de peix i altres contes, de diversos autors- que es podrà descarregar en PDF i altres formats, aquest premi el convoca l’Ajuntament de Tarragona, Òmnium Cultural i el Centre de Normalització Lingüística amb la col·laboració de la Diputació de Tarragona.

Després de veure la llarga llista de novetats editorials us serà molt més fàcil trobar el llibre que anheleu per aquesta diada. Sant Jordi, és l’oportunitat perfecte per comprar un llibre o regalar-lo.

Andrea Palma