.

Pla mitjà de joies i rellotges recuperats per la Guàrdia Civil arran de la detenció d'un grup especialitzat en robatoris violents a domicilis.

Pla mitjà de joies i rellotges recuperats per la Guàrdia Civil arran de la detenció d’un grup especialitzat en robatoris violents a domicilis.

 

La Guàrdia Civil ha desarticulat una organització delictiva especialitzada en els robatoris amb violència en domicilis habitats. L’operatiu ha permès detenir nou persones i esclarir fins a 62 fets delictius comesos arreu de l’Estat. A Catalunya, la banda havia protagonitzat dos assalts pels quals s’acusa els seus membres dels suposats delictes de robatori amb violència i intimidació i detenció il·legal. El primer va passar al Catllar el 31 de gener de l’any passat, on també van ferir un dels inquilins, mentre que el segon va passar al municipi de Tarragona el 3 d’octubre del 2018.

Segons l’institut armat, per tal d’obtenir informació d’on s’amagaven els objectes de valor, els lladres amenaçaven, intimidaven, retenien i, fins i tot, agredien els ocupants. Durant els robatoris van resultar ferides sis persones, una d’elles de gravetat, que va romandre ingressada durant diversos dies a la UCI d’un hospital valencià.

Els nou detinguts tenen entre 18 i 45 anys, i s’estima que, des del març del 2018, haurien obtingut un botí que les víctimes han valorat en més de 200.000 euros. Les investigacions vam començar el maig passat arran de diversos robatoris a Almansa (Albacete) i a Aiora (Vall de Cofrents. Els agents van determinar que els casos seguien un patró similar i van constatar que els implicats tenien un ampli historial delictiu relacionat amb una altra organització criminal desarticulada el 2015.

La banda constava de dues cèl·lules interrelacionades que actuaven en funció de la dimensió de l’assalt. Una d’elles estava situada a la demarcació de Castelló i, la segona, a Valdemoro (Comunitat de Madrid). El grup acostumava a actuar en domicilis ubicats en urbanitzacions aïllades i quan els ocupants estaven a casa. Posteriorment, fugien ràpidament a peu, s’amagaven durant un temps prudencial i, després, ocultaven el botí.

L’organització es lucrava venent les joies i objectes robats en establiments de compravenda de metalls preciosos i de segona mà, o en el mercat il·lícit. L’operatiu ha permès intervenir més de 40.000 euros en metàl·lic i una gran quantitat de joies i efectes sostrets en els robatoris.

A més de Tarragona, s’ha pogut constatar que la banda havia actuat a Albacete, Astúries, Alacant, Castelló, Conca, Madrid, Terol, Toledo i València. L’operació, que està dirigida per un jutjat de Requena (La Plana d’Utiel), continua oberta i no es descarten més detencions.

ACN.