Hi va haver un moment en la historiografia internacional -és a dir, francesa, com no podia ser d’una altra manera- en què la història va deixar de ser protagonitzada només per reis, comtes i comandants dels exèrcits i passà a mans del poble, dels avatars diaris dels seus ciutadans més enllà del registre de batalles i de guerres. En la historiografia dels Annals francesos, els historiadors es van començar a interessar per la història de la vida quotidiana, de les mentalitats, de la vida privada de la gent o de la dona.
En aquest context cal emmarcar una altra format que repassa la història de la vida diària, com és el registre fotogràfic, nascut del periodisme i de l’art i avui en dia incorporat plenament als arxius de les institucions. Sense anar més lluny, Reus disposa del Centre de la Imatge, on custodia fins a 800.000 originals de la seva història.
Castellvell del Camp ha començat a fixar el registre del seu dia a dia, dels espais dels seus carrers, dels seus edificis, de les finques i dels petits avatars quotidians. I ho ha reflexat en el primer concurs de fotografia creat per deixar constància d’aquests avatars, concurs que es fallava dijous a Cal Baranxó, on fins aquest divendres es podrà contemplar l’exposició de les 25 obres presentades.
De fet, es tracta d’un treball de màster en gestió cultural de l’estudiant Arantxa Alegria, que ha dissenyat la mostra, en la que podien participar obres fetes en càmera reflex, digital o mòbil. De fet, l’opció mòbil guanya més adeptes cada dia i així es pot veure a la mostra.
Hi contemplem racons del terme com sortides d’aire de mines d’aigua, xemeneies, carrers amb l’arc de San Martí de fons, l’ermita de Santa Anna amb algun detall anecdòtic o vistes generals del poble. Són imatges que atreuen per la seva composició i el buscat joc de colors, i que en el futur atreuran encara més per l’efecte comparatiu amb el present: aquest carrer ja estava peatonalitzat l’any 2024, aquell edifici encara era d’empeus,… seran els comentaris dels futurs castellvellencs quan observin un recull d’imatges que passarà a formar part de l’Arxiu Municipal.
La mostra té els seus guanyadors, i en primer lloc se situà Josep Maria Monné, amb l’obra ‘L’aigua, brollant del pou’. Blanca Martí es feia amb el segon lloc, amb una imatge de l’ermita de Santa Anna. En tercera posició se situava Cris Sabaté, pel treball ‘Arc de Sant Martí sobre el carreró’, quarta era la mateixa Cris Sabaté, per ‘Campanar de l’església amb el cel rosaci’, i finalment, el premi del públic, ex aequo, era per a Clàudia Salas per ‘L’Abraçada’ i per la mateixa autor, amb ‘Enredats en el temps’.
L’alcalde, Josep Manel Sabaté, i el regidor Jordi Fortuny han estat els encarregats de fer el lliurament dels premis en un acte presentat pel regidor de Cultura, Jordi Jové. Les obres presentades formaran part de les imatges que il.lustraran el calendari de 2025 que editarà l’Ajuntament de Castellvell del Camp.
Us oferim un recull d’imatges dels guanyadors. Fotos: DiariTots21.
Director DiariTots21