.

L’alcade i alcaldable d’ERC, Josep Manel Sabaté. Foto: Tots21

El gran compromís que tenia el govern de coalició entre ERC i Ara Castellvell, motiu de la signatura de l’acord de mandat, ha estat assolit i ambdues formacions donen per amortitzat els quatre anys: la supressió de les contribucions especials als veïns per la millora dels carrers del nucli històric de la vila. Així ho ha detallat l’alcalde, Josep Manel Sabaté, i el portaveu d’Ara Castellvell, Josep Carretero, en el balanç de mandat que feien aquest dilluns a la premsa.

“El millor del mandat ha estat la cultura de coalició, que ha enriquit el debat”, ha destacat l’alcalde. I el pitjor? “Haver hagut de gestionar una pandèmia que ha bloquejat l’acció municipal durant mesos, però de la que hem après molt”.

Millora de la seguetat vial

L’eix principal de la gestó urbanística ha estat “millorar la seguretat vial amb la renovació del paviment fonamentalment als barris perifèrics i també la instal.lació d’il.luminació més eficient, substituint bombetes incandescents per leds”, ha subratllat l’alcalde.

En urbanisme, s’ha assolit “la interconnexió entre tots els barris amb la finalització del vial que unirà les urbanitzacions properes a la carretera d’Almoster amb el nucli urbà, evitant el trànsit per la carretera, que farà que els veïns puguin accedir al nucli de forma més segura”.

Justament, la construcció de la nova carretera d’Almoster a La Selva ha fet incrementar “notablement” el trànsit a Castellvell, un problema “que anirà a més”, han destacats el dos edils, per la qual cosa s’està buscant una alternativa amb un nou vial de connexió amb Reus.

En la millora de les comunicacions s’emmarca també el desplegament de la fibra òptica, “ja que durant la pandèmia va abastar pràcticament la totalitat dels habitatges, la qual cosa va fer de Castellvell un lloc escollit per moltes persones per residir i teletreballar”. S’ha incrementat la seguretat, a més, amb la implantació de càmeres lectores de matrícula a totes les entrades i sortides del municipi, “havent disminuït els robatoris des de l’inici del mandat”.

Recollida de la brossa porta a porta

Al tram final del mandat s’ha posat en marxa amb força celeritat el sistema de recollida de la brossa porta a porta, que està resultant “un èxit”, ha destacat Sabaté: “Hem passat d’una recollida del 37% a un 59% el mes de febrer passat”. L’alcalde ha destacat que estan en vies de solució dos problemes amb dues zones de vivendes del nucli on no es farà el porta a porta: “En una d’elles hi ha un armari tancat per als veïns i a l’altre hi posarem uns pals per posar-hi la brossa”. La setmana passada, el consistori va reunir els veïns per exposar-los les solucions.

L’aposta per la cultura

D’altra banda, un dels trets més característics d’aquest mandat ha estat l’aposta per la cultura, àrea que comanda el regidor Jordi Jové. Així, s’ha posat en marxa l’Ateneu Popular, amb la biblioteca municipal que ha entrat a formar part del Sistema de Lectura Pública de la Generalitat -amb els avantatges que això comporta quant a disposició de fons per a l’intercanvi-, i amb espais per diverses activitats. Tot i la pandèmia, ha arrencat el Castellvell MusicFest, amb figures nacionals i internacionals en el seu cartell.

Altrament, s’ha adquirit un terreny per a la futura ubicació del Teatre Auditori, que queda per al proper mandat i del que es necessita una inversió de més de dos milions d’euros “pel cap baix”, i per tant, assegurar l’arribada de subvencions. L’espai es troba molt a prop d’un altre recinte adquirit per l’Ajuntament per a celebrar activitats de mitjà format: el Celler de Vi. També en matèria cultural s’ha descobert i rehabilitat un dels tres refugis antiaeris de la Guerra Civil, que viurà una tercera fase d’adequació.

Finalment, en el camp financer, el pressupost municipal s’ha incrementat “un 31 per cent”, passant dels 2,4 milions d’euros de 2019 als 3,1 MEU de l’any 2023, “predominant les inversions reals destinades a urbanisme, seguretat, cultura i transició energètica”.

Jaume Garcia