Reus viurà un any 2025 històric en matèria patrimonial. La torratxa de Casa Navàs, la guapa del Mercadal -com se la coneixia als anys 90-, obra de Lluís Domènech i Montaner, i que va ser destruïda en un bombardeig feixista el 26 de març de 1938, serà reconstruïda. Les obres començaran al gener de 2025 i en tres mesos estaran enllestides. La torratxa haurà estat 85 anys absent del paustge visual reusenc, molt més temps que quan havia estat visible -uns 30 anys-.
La Casa Navàs de Reus restituirà la torratxa destruïda durant la guerra civil espanyola per recuperar l’aspecte original de l’edifici modernista.
El projecte, finançat exclusivament amb fons privats, restablirà l’aparença exterior i interior de l’immoble. Abans de col·locar-la, la torratxa es construirà per complet a la nau de l’empresa que s’encarrega d’aquests treballs i després es traslladarà per blocs a l’edifici en un treball que es perllongarà set mesos i que està a put de començar. S’estudiarà la possibilitat que sigui visitable puntualment. La torratxa, de planta octogonal, medirà 12,5 metres d’alçada i només un metre i mig de diàmetre.
La directora de Casa Navàs, Sílvia Sagalà, ha posat èmfasi la feina artesanal que implica el projecte, talment com tenien els edificis de l’època.
El projecte de reconstrucció de la torratxa ha estat dissenyat pels arquitectes Joan Tous i Pau Jansà, i el conservador-restaurador Pau Arroyo, i anirà a càrrec de la constructora de la Selva del Camp Constècnia.
Mestres artesans faran la reconstrucció
Sota la supervisió de Tous i Jansà, el projecte l’executarà l’empresa Constècnia. Aquesta constructora de la Selva del Camp s’ha encarregat també de la recent restauració de l’interior de la botiga de la Casa Navàs i, a més, compta amb una dilatada experiència en projectes de rehabilitació o de reconstrucció de monuments històrics.
Per la seva banda, l’empresa L’Art del Vitrall és qui s’ocuparà dels vitralls que lluïa la torratxa. Aquest taller, conegut per la Casa Navàs perquè ja ha restaurat alguns vitralls interiors.
Els treballs en pedra els assumirà el mestre picapedrer de la Selva del Camp Florenci Andreazini. Igual que va fer Domènech, la pedra utilitzada per a la reconstrucció procedirà de Vinaixa i en aquest cas estarà subministrada pels Germans Balagué. Després d’un important procés de reflexió s’ha decidit que, tal com es va fer amb el capcer, els motius ornamentals de cada una de les peces de pedra seran esculpits de forma artesanal.
Finalment, serà Juli Rio Peris, artesà de la forja de Bellver de Cerdanya qui s’ocuparà de fer tots els treballs en ferro que culminen la torratxa de la Casa Navàs; d’entre els quals, destaca especialment el vaixell de Jaume I que presideix l’obra.
Pràcticament no es conserven peces originals de la torratxa; per tant, per a la reconstrucció s’utilitzaran pedres i vitralls nous, a imatge i semblança dels originals. El que sí que s’aprofitarà serà gran part dels ferros que coronaven la torratxa i que servien de suport a un penell que indicava els punts cardinals i culminava amb un vaixell que simbolitzava una embarcació de Jaume I en la conquesta del Mediterrani.
Encara que el vaixell es conserva, com que es troba en mal estat i caldria fer-hi un treball de restauració i reconstrucció molt profund, s’ha optat per guardar la peça com a element museístic i reproduir-ne un de nou.
La torratxa té una alçària de vuit metres, a la qual s’afegeix un quatre metres i mig de la glorieta de ferro, i el seu diàmetre és d’un metre i mig. A causa de la seva esvelta estructura, la construcció d’aquesta peça és força més complexa que la del capcer i requereix una precisió mil·limètrica. Per aquest motiu, seguint el mateix sistema que es fa amb les torres de la Sagrada Família, s’ha decidit que primer es construirà tota la peça en una de les naus de Constècnia.
Quan s’hagi comprovat que tot encaixa a la perfecció es desmuntarà i aleshores es traslladarà a la Casa Navàs per fer el muntatge definitiu per blocs.
Director DiariTots21